Medi ambient

MEDI AMBIENT

Puxeu dilueix la data d'inici de l'extracció dels llots de Flix

El secretari d'estat d'Aigua matisa la previsió que comenci a principis del 2012 i avisa que s'ha de fer en una època amb cabal baix

L'Ajuntament rep 4,6 milions per gestionar l'abocador dels residus tòxics

La data oficial d'inici de l'extracció dels fangs contaminats amb residus tòxics que s'acumulen al fons del pantà de Flix, que era principis del 2012, no és ni de bon tros exacta. Ahir el secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, el falsetà Josep Puxeu, va matisar que la prioritat és tenir articulades totes les garanties de seguretat abans d'emprendre la descontaminació i que, a més, l'extracció s'ha d'executar en una època de l'any en què el cabal del riu, a mercè de les pluges o l'acumulació de neu a l'hivern, no pugui superar els 600 m³ per segon. És a dir, pels volts de l'estiu, tot i que tampoc no es va atrevir a assegurar que es faci l'estiu que ve. “Hem de buscar un moment en què la regulació [a través dels embassaments superiors] ens permeti evitar qualsevol risc”, va insistir.

De moment, però, el calendari fixat avança a bon ritme. El confinament dels residus a través d'un mur de planxes d'acer està gairebé enllestit –s'hi mantenen dues obertures perquè surtin i entrin embarcacions– i ara s'està aixecant un altre mur de formigó a la riba on hi ha la fàbrica d'Ercros, la causant que al llit del pantà s'acumulin fins a un milió de tones de fangs contaminats. També s'ha construït ja la plataforma on anirà la fàbrica de tractament –els fangs s'hi hauran d'assecar i tractar en funció del tipus de residus– i han començat les obres d'accés, neteja i compactació de l'abocador del Racó de la Pubilla, on aniran a parar els residus transportats amb camions. Tot just ahir es va signar el conveni entre l'empresa estatal Acuamed, adjudicadora d'uns treballs de descontaminació que en total pugen a més de 200 milions, i l'Ajuntament de Flix, que percebrà 4,6 milions per gestionar durant 30 anys l'abocador: 1,6 milions pels residus que s'hi dipositaran i 3 milions per fer-se càrrec de la infraestructura durant aquest període de temps. “És una compensació econòmica que ens satisfà”, va valorar l'alcalde de Flix, Marc Mur.

Finalment, el consell d'administració d'Acuamed ha aprovat, segons va revelar Puxeu, la construcció de la passarel·la de vianants sobre la presa del pantà, que ha d'evitar que les persones coincideixin amb els camions pel mateix pont. “Anem pel bon camí en el repte de posar fi a aquesta llegenda negra”, va concloure el representant del govern estatal, un dels principals avaladors polítics d'una actuació molt complexa –es va començar a dissenyar el 2004– que s'entreveu de referència europea.

Restitució “històrica”

Paral·lelament als treballs previs a l'extracció dels fangs tòxics, també avancen les actuacions del pla de restitució territorial, concebut bàsicament per buscar alternatives per garantir l'abastament als pobles on l'aigua prové de l'Ebre, en cas d'un hipotètic accident durant l'extracció dels llots. Una de les obres més emblemàtiques d'aquest pla són els pous de Vinallop, que oferiran un pla B al Consorci d'Aigües de Tarragona i que estan “gairebé acabats”. Però, a diferència d'aquesta obra, Puxeu va voler desvincular altres actuacions en altres municipis del risc inherent a la descontaminació. “És una qüestió de restitució històrica i no de risc, perquè molts pobles propers a l'Ebre tenien problemes de subministrament d'aigua”, va dir. Tot just el Ministeri de Medi Ambient acaba de treure a licitació quatre noves obres –ja se n'havien adjudicat 14– d'aquest pla per 4,7 milions: noves captacions per a l'abastament a Móra d'Ebre, conduccions en alta per a Ascó i Miravet o la millora de les conduccions del municipi de Falset.

LA XIFRA

30
anys
és el període pel qual l'Ajuntament de Flix ha de gestionar l'abocador del Racó de la Pubilla

Ercros podrà disposar d'un altre abocador

El conveni signat també preveu que l'Ajuntament compri uns terrenys on es farà una quarta fase de l'abocador industrial perquè l'exploti Ercros, en substitució del que rebrà els llots tòxics.

L'Estat relativitza el retard en l'elaboració del pla de conca

El secretari d'estat va restar transcendència al retard en l'elaboració del pla de conca de l'Ebre, que ha de fixar un cabal ecològic per al tram final del riu. Puxeu va dir que es tracta d'un procés especialment participatiu i que ara s'han de casar les diverses propostes, i va garantir que no hi haurà més pressió sobre el Delta de l'Ebre. “El risc el tenim al Delta i sempre em trobaran per dir que no a qualsevol transvasament”, es va comprometre.

L'alcalde de Flix recupera la demanda d'una nova rotonda

L'Ajuntament anterior hi havia renunciat, però el nou alcalde socialista de Flix, Marc Mur, va tornar a demanar una rotonda a la C-12 (l'hauria d'assumir la Generalitat) abans que comenci l'extracció dels fangs i, per tant, la circulació de camions. Mur també exigeix protagonisme de les empreses locals en la subcontractació dels treballs previs a la descontaminació, a la qual cosa Puxeu va respondre que el 38% dels treballadors contractats són del poble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.