La Casa de l'Aigua divulga el seu projecte d'estalvi a Tortosa

Actes lúdics i didàctics fomenten la consciència sobre la nova cultura de l'aigua

Els alumnes de Tortosa i les pedanies, però, ja havien pres el primer contacte amb aquest projecte a l'escola, on van fer els seus dibuixos i redaccions sobre l'aigua, que ahir es van exposar durant la jornada festiva. Tal com va explicar Eli Bonfill, coordinadora de la Casa de l'Aigua, «és una festa de l'aigua sostenible». Bonfill també va manifestar la voluntat de la Casa de l'Aigua de continuar fent difusió del projecte d'estalvi, ja que és «un projecte del municipi», va assegurar. Amb actuacions musicals i un esmorzar popular, però també amb consells i directrius, la Casa de l'Aigua no només va difondre el projecte sinó que també va informar els ciutadans de les diverses maneres amb què poden estalviar aquest bé a nivell personal o domèstic. Una altra de les activitats va ser un mural al qual tots els ciutadans podien aportar el seu granet d'arena proposant idees per estalviar aigua i reafirmant la seva implicació amb la nova cultura de l'aigua, per exemple comprometent-se a dutxar-se durant un minut menys cada dia. Tot i que el projecte finalitza el novembre, la intenció de la Casa de l'Aigua és que aquesta festa tingui continuïtat i es pugui tornar a vincular amb el Dia Mundial del Medi Ambient, que va ser divendres.

«L'Ebre s'ha convertit en mercaderia»

La festa va tenir la presència de Francisco Javier Martínez, catedràtic d'hidrologia, que va firmar exemplars del seu llibre Homenatge al nus. Martínez es va implicar des del principi amb el moviment antitransvasista, i el llibre, tal com el va definir ell mateix, «és un discurs de les emocions». Segons el catedràtic, «és un discurs que està dins de tothom, i que potser no se sap articular amb paraules», i que a ell li va sorgir durant la inauguració del monument al nus, a Tortosa. Martínez va viure amb primera persona totes les manifestacions en contra del pla hidrològic nacional (PHN) i assegura que el moviment que això va generar «ha aconseguit que es vegi el riu com un element fonamental de la personalitat del territori». «El fenomen social del nus, i la gran quantitat de gent que ha aconseguit mobilitzar, és històric», assegura Martínez. El llibre, doncs, pretén ser un recordatori de tot aquest moviment, i també explica el fenomen cultural i sociològic que va significar: «El nus ha estat un element que ha cohesionat aquestes terres i les persones que defensen aquesta identitat», i per això Martínez considera imprescindible recordar sempre aquest moviment. D'altra banda, el catedràtic va lamentar que el riu Ebre encara estigui «en el punt de mira». «No hi ha necessitat de continuar degradant aquest riu, però, per desgràcia, l'Ebre s'ha convertit en una mercaderia», va afirmar Martínez. És per això que va animar la gent a continuar defensant la identitat i el territori, ja que considera que entre l'ús i l'abús hi ha un límit: «No es pot tractar el riu sense tenir en compte tot el que simbolitza, com si no tingués història.»

I va concloure: «L'enemic continua igual i és una guerra que durarà tota la vida.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.