CARLES ALEMÁN

CATEDRÀTIC DE QUÍMICA DE LA UPC

«Hem creat una pintura més efectiva, no tòxica i lleugera per als vaixells»

Lidera un grup de científics multidisciplinari que treballa en la creació de nous materials en el Departament d'Enginyeria Química i Centre de Recerca en Nanoenginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En quins camps se centren les investigacions del seu grup?
–«Treballem fonamentalment en temes aplicats. Jo sóc químic però estic en una escola d'enginyeria, per tant la meva recerca ha de ser de qüestions aplicades. La nostra recerca té dues línies diferenciades. La més important és la que se centra en els polímers conductors, o sigui materials capaços de transmetre el corrent elèctric, i desenvolupar aquests materials per aplicar-los posteriorment en diferents àmbits.»
–Què són aquests materials?
–«Tots són materials orgànics, no metàl·lics, polímers conductors, de naturalesa macromolecular. Per desenvolupar-los m'he rodejat de científics de diversos àmbits, un grup de recerca multidisciplinari d'una vintena de investigadors. Un grup força gran per al que és aquest país. Hi ha químics orgànics, químics físics, enginyers químics, enginyers mecànics, químics computacionals, biòlegs moleculars i biotecnòlegs... Un popurri científic que jo crec que és cap a on va el futur de la investigació aplicada.»
–Si es busca una aplicació de la recerca sembla el més lògic...
–«Si es busca aplicació és el més sensat, crear un grup heterogeni.»
–Com es crea un nou material?
–«Primer, mitjançant estudis teòrics, es dissenyen molècules per ordinador i se simula el seu comportament; després hi intervenen els laboratoris de química orgànica i electroquímica, que ho sintetitzen; i després procedim a l'aplicació.»
–Quines aplicacions?
–«Fonamentalment aquelles que tenen més interès per a l'enginyeria al dia d'avui.»
–Que són...
–«La biotecnologia i nous materials dins de l'àmbit de l'enginyeria. No aplicacions molt selectives, sinó grans aplicacions. Per exemple, les pintures. Una cosa que tothom fa servir a diari en grans quantitats. Les pintures d'emprimació són productes força contaminants que estan molt regulats avui en dia per la UE. Fins al punt que fa uns anys s'utilitzaven cromats, plom... tot tipus de metalls, per aconseguir que aquestes pintures fossin anticorrosives. Alguns d'aquests metalls s'han anat eliminant però encara se n'utilitzen, sobretot en l'àmbit marítim, perquè hi ha molts interessos comercials i perquè reformular una pintura implica quasi refer completament una empresa. Llavors se'ls ha donat set o vuit anys de temps per eliminar totalment aquests metalls.»
–I vostès han dissenyat un nou tipus de pintura no tòxica?
–«Una de les aplicacions que se'ns va passar pel cap va ser la substitució d'aquests metalls en l'àmbit de les pintures per polímers conductors. Substituïm el 70-80% de metall que té una pintura anticorrosiva per pintar grans vaixells, com els petroliers, per un material que pesa molt menys.»
–Així un petrolier pesarà menys?
–«Molts, molts quilos menys. Imagina el que representa substituir un 70% d'additiu metàl·lic per un 0,2% de material orgànic. Així s'aconsegueixen vaixells més lleugers i més protegits contra la corrosió.»
–Perquè la pintura dura més?
–«Una mica més. Però el cost econòmic és similar, potser és una mica més car, però no contamina i s'adhereix molt millor.»
–En aquesta pintura s'hi poden barrejar altres elements, per exemple perquè no s'hi enganxin algues?
–«Això ens ho estem plantejant. Tenim un projecte amb una universitat brasilera que treballa amb pintures antifouling, per crear un producte junts amb aquestes característiques.»
–Només investigueu en pintures?
–«No, també en temes de biotecnologia. Aquests nous materials poden actuar com a sensors, capaços d'interaccionar amb seqüències determinades d'ADN i llavors alliberar un medicament o una substància que transporta en un punt específic. També estem investigant amb materials per a pròtesis. D'altra banda, en l'àmbit de l'enginyeria molecular l'èxit més recent ha estat dissenyar un marcador tumoral resistent als enzims i que frena el creixement del tumor.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.