El govern descarta, per ara, aplicar mesures de pressió dràstiques per reduir l'ús de bosses de plàstic

Les distribuïdores accepten fer-ne servir un 30% menys abans de final del 2010

Les últimes dades, corresponents al 2007, assenyalen que al conjunt de Catalunya cada setmana es fan servir uns 45 milions de bosses de plàstic de nansa d'un sol ús, xifra que representa el 0,43% dels residus que es generen al país. Un impacte mediambiental molt sever, que el govern s'ha proposat disminuir de manera dràstica. El gran objectiu és que, amb vista al 2012, l'ús d'aquests envasos s'hagi reduït un 50%. Per aconseguir-ho, el mes de febrer passat es va constituir una comissió formada per representants de la Generalitat, consumidors, distribuïdors alimentaris, entitats ecologistes i fabricants, per definir mesures concretes per limitar l'ús d'aquestes bosses.

Després de vuit sessions de treball, aquest ens ja té una proposta sobre la taula. S'hi constata que els acords puntuals subscrits amb determinades empreses per fer pagar l'ús d'aquestes bosses, per citar el cas més paradigmàtic, han tingut un resultat «poc eficaç». Per això es planteja la necessitat de crear un tribut a Catalunya que en gravi l'ús –política que tindria un clar efecte dissuasiu– o bé aprovar una normativa en què la utilització d'aquestes bosses repercuteixi sobre el preu final del producte que es compra. En la pràctica, això equivaldria a cobrar-les o bé que les botigues facin descomptes a qui no n'agafi cap. Doncs ni una ni l'altra. El govern ha optat per una solució més de consens, com és assolir un acord sense precedents amb les principals distribuïdores del país en què aquestes assumeixen el repte de disminuir un 30% la seva utilització abans que acabi el 2010. I com ho faran? El govern deixa aquesta potestat a mans de les empreses, però el ventall de possibilitats és extens. Des de fomentar que el client faci servir carrets per anar a comprar, fins a fer la distribució a domicili amb caixes. La Generalitat es guarda, però, un roc a la faixa. Es farà un seguiment puntual del conveni, i si a final de l'any vinent no s'ha detectat la reducció pactada –el 30%–, llavors s'optarà per una de les dues mesures proposades per la comissió, com són la taxa o bé gravar l'ús d'aquestes bosses. La directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, va justificar ahir que aquestes mesures més dràstiques no s'apliquin immediatament per qüestions de procediment, «ja que implantar un nou tribut és un tràmit lent».

Tot i que Català també va afirmar ahir que els representats de la comissió han beneït la mesura adoptada en forma d'acord amb les distribuïdores, algunes entitats ecologistes o de consumidors ja l'han criticada. Textualment la qualifiquen d'«insuficient i mancada de voluntat política».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.