Arriben restes d'oli cremat i fuel a platges de Calafell, el Vendrell, Roda i Creixell

N'atribueixen una part al vessament d'olis de motor, però sense descartar la incidència de la taca de cru de Tarragona

Ahir al migdia van començar a arribar a la costa de municipis del nord de la demarcació, com ara el Vendrell, Calafell, Roda de Berà i Creixell, «taques de fuel», tal com admetia obertament l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), o restes d'un «granulat de quitrà», segons minimitzava en primera instància l'alcalde de Calafell, Jordi Sánchez. En qualsevol cas, galetes d'uns dos o tres centímetres de diàmetre. La qüestió és que, si bé Calafell va mantenir les platges amb bandera groga durant tot el dia, sense cap afectació al bany, segons el mateix batlle, al Vendrell sí que es va restringir l'activitat a la platja de Sant Salvador de Coma-ruga, i a Roda de Berà es va penjar la bandera vermella «per precaució», segons va explicar l'alcaldessa, Maite Huerta. En el rerefons de l'incident, és clar, hi havia la taca de cru vessada mar endins al sud del port de Tarragona, que va ser descoberta dissabte passat i que ahir al matí semblava un episodi gairebé superat, ja que, segons la Subdelegació del Govern estatal, s'havia retirat tot el cru, i quedaven «unes 8 o 10 taques més petites i disperses», d'uns 50 metres de diàmetre, d'altres substàncies menys contaminants, a cinc quilòmetres mar endins. En relació amb aquestes taques, primer es va llançar el missatge tranquil·litzador que avançaven «molt a poc a poc» i que tan sols requerien treballs de «control, seguiment i neteja extra». La subdelegada del govern estatal, Teresa Pallarès, aventurava aleshores que el fuel no arribaria al litoral. Però diumenge fonts de Salvament Marítim ja havien reconegut que les taques més reduïdes «eren difícils d'eliminar», i que s'acostaven lentament a la costa nord-oest.

Quan ahir van arribar les primeres restes de cru al nord del Tarragonès i el sud del Baix Penedès, va córrer una versió –la que hauria rebut l'alcalde del Vendrell, Benet Jané, de part de Capitania Marítima de Tarragona– que assegurava que la brutícia a les platges era fruit de l'abocament d'aigües amb restes d'olis per part d'alguns vaixells i que no tenia res a veure amb l'amenaçant taca originària de 800 per 800 metres albirada el cap de setmana. I una altra versió –s'hi abonaven l'alcaldessa de Roda i el regidor de Medi Ambient de Creixell, Toni Reyes– que imposava la lògica aparent que el fuel provenia del vessament dispersat. A última hora de la nit, després d'una reunió maratoniana entre representants dels organismes amb competències sobre el litoral tarragoní, fonts de la Subdelegació reiteraven que «en superfície» ja no quedaven restes de la taca, però tampoc no descartaven que la mar hagués dut fins a la costa algunes restes de la massa oliosa.

Encara sense causes

El que continua sense saber-se, o en secret, és l'origen de la taca. Segons Teresa Pallarès, «de moment les causes es desconeixen i probablement no se sabran fins que no es tinguin els resultats de les anàlisis dels hidrocarburs recollits». Capitania Marítima no descarta cap hipòtesi, com ara que la taca sigui conseqüència de les prospeccions que Repsol fa a l'entorn de la plataforma petroliera Casablanca, o bé que provingui d'un mercant o d'un petrolier que passés per la zona. Es preveu que les tasques de retirada del cru encara s'allarguin dos dies. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya mantenia activada la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per Contaminació Accidental d'Aigües Marines a Catalunya (Camcat), i a la zona hi treballen dues embarcacions de Salvament Marítim, una de la Creu Roja i quatre de l'ACA i Repsol.

Coincideix amb el final de la veda

El president de la Confraria de Pescadors de Tarragona, Esteve Ortiz, va mantenir ahir a primera hora del matí una reunió amb la subdelegada, Teresa Pallarès, després de la qual va manifestar que el col·lectiu està «molt preocupat» pels possibles efectes que ha tingut en el medi marí la taca d'hidrocarburs que es va detectar dissabte. Ortiz, però, va insistir que serà a partir de demà que se'n començarà a conèixer l'abast, ja que és quan s'acaba la veda i les embarcacions tornaran a sortir. Cal recordar que el període de veda ha durat dos mesos, que és el que es deixa per tal que l'ecosistema es regeneri. En aquest sentit, es tem per la possibilitat que el vessament, en la mesura que perjudiqui el medi, els acabi «afectant econòmicament». A banda, tot i que Ortiz també va reclamar a la Subdelegació conèixer el motiu que va originar la taca –sobretot pel fet de si pot tenir alguna relació amb les prospeccions que es fan al voltant de la plataforma Casablanca i que segons el president de la confraria són treballs que els afecten de prop–, se li va comunicar que aquesta tan sols és una de les hipòtesis, i que se n'investiguen les causes. En relació amb altres vessaments, Pallarès va concloure que per ara tampoc li ha arribat l'informe de l'enfonsament parcial de la gavarra Savinosa i la fuita posterior de cru, el setembre de l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.