Els pescadors es queixen que els vaixells que regeneren les platges no els deixen treballar

Costes diu que ja ha ordenat que no s'interfereixi a la zona de pesca tot i que no la senyalitzarà com reclama el sector

Els pescadors de la confraria Verge del Carme de Montgat apleguen professionals dels ports de Premià de Mar i el Masnou. Són una trentena de barques que feinegen a la costa del Baix Maresme i que una vegada més han sortit perjudicades pels treballs de regeneració de les platges. El patró major de la confraria de Montgat, Josep Hernández, es queixa de les dificultats amb què es troben per sortir a la mar i tirar les xarxes.

«El vaixell va amunt i avall per allà on vol i des del primer dia que reclamem que hauria d'estar senyalitzat amb balises», denuncia el representant dels pescadors. Els entrebancs han anat augmentant, ja que, segons explica Hernández, a més del primer vaixell que es va instal·lar davant de Premià per extreure sorra, després se n'hi va afegir un segon entre el Masnou i Montgat que es dedicava a extreure sorra per portar-la fins a la Barceloneta. Des del primer dia que el vaixell va començar a treballar a les costes de Premià que els pescadors reclamen una millor senyalització i informació de les actuacions previstes d'aquestes embarcacions que extreuen la sorra del fons marí per dipositar-la a les platges.

Ahir des de la demarcació de Costes es va reconèixer que s'han donat ordres perquè a partir d'ara no s'interfereixi a la zona on hi ha activitat pesquera, sense necessitat de senyalitzar el camp d'actuació.

Bloquejar el vaixell

El malestar dels pescadors a la zona on s'està treballant va provocar ja fa setmanes que els pescadors bloquegessin tirant les xarxes el vaixell, que no va poder treballar durant un matí. Aquesta mesura de pressió va servir perquè des de Costes es prometessin indemnitzacions econòmiques pels perjudicis ocasionats. Unes compensacions que segons Hernández, només són de paraula i caldrà veure si es materialitzen. Segons explica el patró major aquestes no són les úniques ajudes que els han promès. De fet, coincidint amb la nova regeneració es va anunciar al sector que l'Estat compensaria els pescadors afectats per la regeneració de les platges que es va portar a terme el 2005. Fins ara mai s'han donat compensacions als pescadors per aquest tipus d'actuacions.

Des de la confraria esperaven solucions per als treballs que encara queden pendents al Baix Maresme i si no, amenaçaven de tornar a bloquejar el vaixell que fa les aportacions de sorra a la platja. El que tampoc entenen els pescadors és la manca d'informació sobre el calendari previst per aquests treballs. Costes tampoc ha facilitat fins ara quines són les actuacions previstes i tot i que va anunciar un ordre en les intervencions començant per Cabrera de Mar, després ha canviat els plans i ho ha fet per Premià de Mar, on encara s'han d'acabar les obres.

El vaixell que des de fa dies està aturat davant de Premià de Mar no treballa per ara en aquesta zona. No serà fins al 22 de juliol que el vaixell draga posarà sorra a la platja de Cabrera, una de les més malmeses pels temporals d'hivern que van deixar-la sense sorra.

Tallaran l'N-II a Cabrera

Els veïns de Cabrera de Mar estan indignats i ja han anunciat que aquest diumenge sortiran a tallar l'N-II com a senyal de protesta davant un fet evident: és l'estiu i no tenen un pam de platja. La manifestació es farà a les rotondes entre Cabrera i Vilassar i la del polígon. Els més afectats són els veïns de Bonamar i Costamar, on hi ha 250 pisos, just davant de la platja. El president de Costamar, Ricard Domènech, explicava ahir que estan molestos sobretot per l'incompliment del port de Mataró, que els darrers quatre anys hauria d'haver abocat fins a 200.000 metres cúbics de sorra a la platja de Cabrera. «Ara diuen que n'hi posaran 300.000, però si haguessin fet la feina quan tocava ja la tindríem, la sorra, i això ens ho estalviaríem tots», afegeix. Els veïns estan molestos i s'han reunit amb el nou alcalde, Joan Vilà, de Gent per Cabrera, per demanar que sigui l'Ajuntament qui es querelli amb el port perquè incompleix la llei. No només això, sinó que els veïns de Cabrera han vist com el seu municipi quedava a la cua tot i que havien de ser els primers de rebre les aportacions que fa l'Estat amb el vaixell que draga la sorra del fons marí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.