La plataforma que buscava cru per a Repsol ha de pagar 2,7 milions per dos vessaments

El segon es va produir prop de Casablanca, davant del Delta, quatre dies abans que es descobrís la taca de fuel a Tarragona

En haver finalitzat els treballs de prospecció a les àrees de Montanazo D-5 i Lubina-1, a partir dels quals Repsol va anunciar que podrà iniciar l'extracció de petroli de dos pous més al Delta, i en no tenir domicili fiscal a l'Estat espanyol, la plataforma mòbil ha quedat retinguda fins que faci efectiva la garantia de la fiança a l'Agència Tributària i els seus propietaris rebin la notificació de l'obertura de l'expedient sancionador per part de Marina Mercant, del Ministeri de Foment. L'expedient imputa a Pride North America quatre faltes administratives: una per cadascun dels dos vessaments denunciats i dos més per no haver-los comunicat a l'administració, i haver vulnerat els convenis internacionals per prevenir la contaminació per part dels vaixells (Marpol) i de protecció de la Mediterrània (conveni de Barcelona).

Els 2,7 milions reclamats són per fer front als treballs de neteja que es van derivar dels dos vessaments i a la probable sanció amb què es resolgui l'expedient obert per Foment. Les dues imprudències van ser comprovades a l'acte i contrastades mitjançant fotografies, amb la intervenció del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona), però no havien transcendit fins ara, bé per la finalització de les prospeccions abans que es resolgui l'expedient sancionador –cosa que justifica la imposició de la fiança–, bé per donar exemple de les accions de control i reacció per part dels organismes amb competències al litoral tot just la setmana en què una taca de fuel va amenaçar les costes del nord del Camp de Tarragona. El cas, però, és que la subdelegada del govern estatal, Teresa Pallarès, va desvincular ahir els dos vessaments comesos per la plataforma de prospecció que treballava per a Repsol de la taca albirada dissabte passat des del port de Tarragona.

Quatre vessaments i una taca sense origen

Segons la Subdelegació estatal, la taca descoberta dissabte, 27 de juny, davant de Tarragona, no té res a veure ni amb el vessament de cru que ahir es va saber que es va registrar a unes dues milles de Casablanca –a unes 24 milles de Tarragona– el 23 de juny ni amb les restes de fuel que van arribar dilluns, 29 de juny, a algunes platges, i que si més no en el cas de les del Vendrell van ser atribuïdes a una tercera infracció per part d'un altre vaixell i, per tant, també sense res a veure amb la taca flotant de 800 per 800 metres, aparentment extingida el mateix dilluns al matí. Així, s'estaria parlant de tres incidents diferents, quatre tenint en compte que la plataforma ara infractora va vessar cru al mar dues vegades. Si bé és cert que Tarragona i el Delta estan relativament lluny i que la fuita del dia 23 hauria estat controlada en ser detectada in situ, i si bé el portaveu de Repsol, Josep Bertran, va dir ahir que li consta que les restes de la famosa taca no tenen gaire a veure amb el tipus de petroli localitzat prop de la plataforma petroliera Casablanca també és veritat que Capitania Marítima no ha descartat mai del tot, ni tan sols ahir, que la taca fos conseqüència de les prospeccions –executades per la plataforma Pride North America– que Repsol fa a l'entorn de Casablanca. I, de la mateixa manera que es van captar imatges d'un vessament el 23 de juny, n'hi ha pogut haver d'altres no detectats. Davant de tot plegat, la taca continua sense culpable ni origen oficials, i els organismes competents continuen remetent-se al resultat de les anàlisis de les restes de cru.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.