L'entitat metropolitana aprova un pla que preveu una altra incineradora a la regió

Tots els grups, menys el PP, donen llum verd a un programa que no concreta l'emplaçament de la planta

El programa de gestió de residus té un horitzó fins al 2016 i preveu fer augmentar fins a un 50% el percentatge global de la recollida selectiva que ara se situa, segons les xifres del 2008, en un 33,2%. Pel que fa a les fraccions que conté la brossa de les escombraries, el programa proposa arribar a un 55% en la recollida de matèria orgànica, un 75% en el paper, un 75% en el vidre i un 25% en els envasos. Malgrat aquests índexs de recollida, el fet és que després de tractar la brossa queda una part molt important: la fracció anomenada de rebuig, que requereix un tractament finalista, ja sigui en abocador o en incineradora. Es calcula que el 2010 hi haurà una necessitat de tractament de rebuig d'un milió de tones, la qual cosa reclama més abocadors o incineradores per tractar-les. Aquestes noves instal·lacions queden recollides en el programa que ahir va rebre el vistiplau del PSC, CiU, ERC i ICV (només el PP hi va votar en contra). En l'apartat d'instal·lacions noves, tot i que es recull també l'ampliació de la incineradora existent, la de Sant Adrià del Besòs, el programa explicita que el tractament al qual hauria d'arribar la planta és de 400.000 tones de rebuig anuals. S'obre, així, la porta a la construcció d'una altra incineradora que, segons el calendari del programa, hauria d'estar enllestida l'any 2012-2013. És un dels equipaments que concentra la major partida econòmica de totes les actuacions que inclou el programa.

Tot i la importància de la planta, en les intervencions que ahir van fer els portaveus dels grups amb representació en el ple de l'entitat metropolitana, només CiU i PP van mencionar de manera expressa la construcció d'aquesta planta. La regidora d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ester Capella, va donar el «sí» al nou model, tot i que va manifestar que el seu grup «no es planteja la construcció d'altres plantes» fins que els índexs de recollida selectiva arribin a un 50%, d'acord amb models europeus com ara Alemanya i Àustria. Un percentatge que el programa situa a l'any 2016, mentre que la incineradora hauria de funcionar molt abans, segons el programa. La regidora d'ICV a l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, fins i tot es va mostrar satisfeta del nou model, que «s'allunya del debat de l'any 1997, en què s'aposta per cremar tots els residus barrejats». «Consolidem un model que no té marxa enrere possible», va afegir.

S'aprova el Bicing metropolità

el punt

L'Entitat Metropolitana del Transport va aprovar ahir l'àrea Bicing, el servei públic de bicicletes que en una primera fase s'implantarà a l'Hospitalet i el Baix Llobregat. Per ara s'hi han adherit 11 municipis: l'Hospitalet, Castelldefels, Cornellà, Esplugues, Gavà, el Prat, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just i Viladecans. El plec de condicions preveu que en tres anys s'hauran d'implantar 269 estacions i tenir en servei 2.152 bicicletes. Entre sis mesos i un any, des del moment de l'adjudicació a l'empresa que explotarà el servei, aquest haurà d'estar implantat en el 50%. El cost de l'abonament serà de 30 euros com a mínim i les tarifes d'ús seran gratuïtes la primera mitja hora i fins a dues hores, de 50 cèntims. Les bicicletes no seran compatibles amb el Bicing de Barcelona, tot i que per afavorir la continuïtat en l'ús de les bicicletes es preveu instal·lar estacions a prop de les barcelonines a les zones frontereres. El servei metropolità funcionarà de les cinc del matí a mitja nit i les 24 hores els caps de setmana i festius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.