Les associacions de veïns rebutgen el pla que preveu fer una altra incineradora a l'àrea metropolitana

El programa metropolità de gestió de residus, aprovat dijous pel Consell Metropolità de l'Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana (EMA) no convenç la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc). Les entitats rebutgen «la construcció de més incineradores i també l'ampliació de les quatre instal·lacions que hi ha vigents». Recorda que aquestes instal·lacions són al cinturó metropolità, «una zona declarada d'especial protecció de l'ambient atmosfèric». En aquest sentit, la Confavc demana una moratòria que paralitzi la construcció de la incineradora i les ampliacions previstes perquè hi hagi un procés de debat i de participació als municipis metropolitans, les administracions locals i els agents socials al territori, cosa que inclou les associacions de veïns.

De fet, la Confavc denuncia que no ha existit aquest procés ni existeix la seguretat que aquest tipus d'instal·lacions no provoquin problemes de salut. En aquest sentit, l'entitat fa una aposta clara perquè es garanteixi que la gestió dels residus no afecta els ciutadans i per la millora de la recollida selectiva i la implantació de la fracció orgànica a tots els municipis.

ICV es defineix

D'altra banda, ICV creu que amb el nou programa metropolità de residus 2009-2016, que s'ha aprovat inicialment, «es consolida i es fa irreversible» el model implantat per l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient l'any 1997 per posar fi a l'anterior, que es basava en l'abocament i la incineració. Assenyalen que el repte ara és accelerar el ritme i aconseguir que tots els ajuntaments apostin per la recollida de matèria orgànica i l'increment de recollida de matèria selectiva. Es posa com a exemple Barcelona, ja que serà amb Viena la ciutat europea que tingui un índex més alt de recollida de matèria orgànica. ICV defensa que la proposta significa una «política innovadora a Europa perquè cap quilo de residu pot anar a la incineració o deposició sense haver passat prèviament per tractament i reciclatge». A més, aposta per «la minimització dels residus amb polítiques actives d'informació i mesures legislatives».

EL PERSONATGE

JOAN MARTÍNEZ
president de la confavc
L'entitat aposta per la recollida selectiva de residus i per obrir un debat amb els municipis i els agents socials
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.