Els ecologistes denuncien la poca voluntat política per descontaminar Flix

Troben incomprensible que no hi hagi un pla de seguretat efectiu i reclamen que s'actuï amb transparència

Una de les poques conclusions a què es va arribar durant la comissió de seguiment de divendres a Flix és que el pla d'emergència previst per a les obres de descontaminació del pantà, presentat el setembre del 2007, era insuficient. Aquest és un dels motius que han fet que, durant l'últim any, s'hagi tornat a alentir l'execució del projecte, i un indici, segons els ecologistes, que hi ha manca de voluntat política per part dels nous titulars de Medi Ambient i Medi Rural i Marí de tirar endavant el projecte de descontaminació. I és que el grup ecologista GETE-EAC no s'explica que, tot i el retard que duen les obres, no hi hagi un pla d'emergències efectiu i que pugui garantir la seguretat en l'abastiment d'aigua. «No entenem que a hores d'ara encara no s'hagin fet efectives aquestes reivindicacions, quan diuen que no s'ha parat de treballar», van declarar en un comunicat els ecologistes. Tot plegat, el col·lectiu ho atribueix a una manca de voluntat per executar el projecte, «encara que hi ha estudis de risc que posen de relleu l'impacte dels llots tòxics sobre el curs del tram baix del riu Ebre», apunten, i asseguren que si hi ha un canvi de posicionament per part de l'administració «es deurà principalment a pressions externes alienes a la seua voluntat».

En el comunicat, els ecologistes també recorden que l'únic procés que s'ha dut a terme fins ara ha estat en relació amb els pous de Vinallop, i destaquen l'«innecessari malestar i la desconfiança vers l'administració» que això ha provocat entre la gent del territori. A més, reclamen que s'actuï amb transparència, ja que asseguren no haver obtingut cap resposta respecte d'algunes de les qüestions formulades a la comissió de seguiment, com ara qui assumirà els costos de la descontaminació.

L'ERO d'Ercros

En relació a aquest darrer aspecte, l'econòmic, el GETE-EAC reivindica que no sigui l'administració qui s'hagi de fer càrrec dels impactes mediambientals ocasionats per l'empresa Ercros, principal causant de la contaminació del pantà de Flix. El grup ecologista ho qualifica d'«ironia», tenint en compte que, a banda que l'empresa es nega a sufragar les despeses de les obres de descontaminació, recentment ha presentat un ERO «sense atenir-se als convenis pactats amb els comitès d'empresa». Així, el grup qüestiona que les autoritats es preocupin pels efectes de l'ERO d'Ercros quan l'empresa no vol assumir les seues responsabilitats.

Per últim, els ecologistes de Tarragona i l'Ebre reclamen la màxima celeritat i implicació de les administracions en el projecte, ja que segons la directiva marc d'aigües, el 2015 és l'any a partir del qual s'ha de garantir el bon estat ecològic dels rius. «Per aconseguir-ho, el riu Ebre necessita que es procedeixi a la descontaminació al més aviat possible», conclouen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.