Ecologistes en Acció assenyalen nou punts negres al litoral metropolità

Denuncien la destrucció del fons marí per regenerar les platges de Cabrera, Vilassar i la Barceloneta

La regeneració i estabilització de les platges de Cabrera de Mar, Vilassar de Mar i la Barceloneta; la segona fase del port de Badalona; l'ampliació del port de Barcelona; el projecte del nou zoo de Barcelona; l'ampliació de Port Ginesta; l'efecte de l'abocador del Garraf sobre el litoral, i el condicionament de la zona de varada de Caldes d'Estrac són els projectes que el grup ecologista ha triat com a exemples d'agressió al litoral en el seu informe anual, que bateja amb el nom de Banderes negres com a contraposició al concepte de bandera blava, que empra l'administració per reconèixer la qualitat de les platges. Segons l'informe, la regeneració de les platges de Cabrera i Vilassar es fa per mitjà de l'extracció d'àrids del fons marí de Premià de Mar, d'on s'han extret 50.000 metres cúbics de sorra.

En el cas de la Barceloneta, l'entitat recorda que la platja ha estat regenerada històricament amb aquest sistema i que avui es construeixen dics submergits de dimensions considerables per pal·liar la dinàmica d'erosió i evitar regenerar contínuament amb sorra. L'explotació del fons marí afecta de manera negativa la reproducció natural dels peixos, un aspecte que denuncien contínuament els pescadors del Maresme. Pel que fa al port de Barcelona, l'entitat critica que la construcció de dos dics de set quilòmetres trenquen la dinàmica natural d'aportació de sorra i obligaran a regenerar les platges del sud dels dics.

Pel grup, el projecte de nou zoològic incompleix la llei de costes perquè es planteja en terrenys guanyats al mar i «l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Medi Ambient demostren que la seva gestió costanera és absurda i que no està a l'altura de solucionar els greus problemes d'erosió i contaminació del municipi». Entre el passeig marítim nou i la urbanització de Llevant Mar, Gavà perd el darrer espai de primera línia de mar, segons l'entitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.