La sorra per regenerar la platja de s'Abanell de Blanes arriba a mig estiu

L'aportació de 250.000 m³ permetrà recuperar els propers dies 700 metres de la zona de bany

L'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), va informar ahir que la draga encarregada d'aportar la sorra va arribar divendres a la nit i que el cap de setmana ja va començar a treballar. Trias i el regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo (PP), van ser ahir al matí a la zona de s'Abanell observant de prop els treballs de recuperació de la platja. La draga, procedent del nord d'Europa, agafa la sorra de davant de la costa d'Arenys de Mar i després l'aboca a s'Abanell. Cada viatge dura aproximadament quatre hores, i pot transportar cada vegada uns 8.000 metres cúbics de sorra. Una excavadora és l'encarregada de redistribuir la sorra que deixa el vaixell a tot el sector de la platja. Aquests treballs han començat de moment a la zona més propera a sa Palomera, i no s'ha donat un termini per a la seva finalització, ja que depèn de diversos factors, com ara les condicions meteorològiques o que la draga pugui treballar tots aquests dies al cent per cent. «La durada exacta dels treballs no la sabem exactament, es calcula que serà de dues a tres setmanes, a tot estirar», va afirmar Lillo. El regidor de Medi Ambient va explicar com funciona el procés: «Quan el vaixell draga troba un banc de sorra adequat davant la costa d'Arenys de Mar, va xuclant en moviment fins a un màxim d'un a tres metres de profunditat.» Lillo va destacar que d'aquesta manera «no es repetirà el famós forat que altres dragues varen deixar a la badia de Blanes i al delta de la Tordera» fa uns anys, fet que molts consideren com el detonador principal del desastre de s'Abanell de gairebé cada hivern.

En total es regeneraran uns 700 metres de platja. Per realitzar aquesta acció, es tanca al públic la zona de treball en trams de 150 metres de platja per evitar incidents.

Per la seva banda, l'alcalde va assenyalar que l'arribada de la sorra era «un moment esperat i benvingut». «Ens hauria agradat tenir-la una mica abans, però considerem positiu que el Ministeri de Medi Ambient hagi complert finalment la seva paraula», va puntualitzar Trias. L'alcalde va afirmar que la sorra ajudarà «en diferents aspectes», però «principalment a millorar i potenciar el sector turístic de la població».

250.000 m³
de sorra
s'aportaran a la platja de s'Abanell, xifra superior a la de l'any passat, quan se n'hi van dur 160.000 metres cúbics. Amb aquesta sorra es regeneraran 700 metres de platja. Per fer aquesta operació s'aniran tancant trams d'uns 150 metres successivament, per tractar de molestar al mínim els banyistes. El vaixell draga encarregat de cercar la sorra a Arenys de Mar pot transportar en cada viatge uns 8.000 metres cúbics de sorra, i entre aportació i aportació necessita un xic més de quatre hores per anar a recollir la sorra mar endins i tornar per abocar-la a la platja.

Culpes repartides

El portaveu del grup municipal d'EUiA-ICV a l'Ajuntament de Blanes, Joan Salmerón, va afirmar ahir que la tardança amb què s'està fent l'aportació de sorra és per una actuació «lamentable de totes les parts, des del ministeri fins a l'Ajuntament». «El fet que arribi a l'agost és lamentable, la temporada ja està llençada», va denunciar. «Entenc la gent del sector de l'hostaleria que pensen que és millor tard que mai», va dir, alhora que remarcava que «davant del turisme estem donant una imatge estranya».

La regidora d'Esquerra, Conxita Boldú, que dóna suport al govern tripartit (CiU, PDB i PP) des de fora, va atribuir les culpes del retard al govern espanyol. «Aquí el ministeri s'ha adormit», va denunciar Boldú, que va explicar que el consistori «havia iniciat els tràmits per fer l'aportació molt aviat».

Hotelers: «És millor tard que mai»

El president del Gremi d'Hostaleria de Blanes, Enric Porta, va considerar ahir que la sorra «arriba molt tard» i en un moment que «no és el millor», però de tota manera va admetre «que és millor tard que mai».

Enric Porta va denunciar que han passat mig estiu «mancats de sorra», i que tenia constància que hi ha hagut gent que fins i tot «s'ha barallat pel lloc». «La gent cerca sol, platja i bon preu, però aquí no hi cabien perquè no hi havia sorra», va assenyalar. El president del gremi reconeix que aquesta situació ha causat perjudicis als hotelers i als càmpings, ja que va assenyalar que molta gent en veure que no hi havia sorra anava a altres llocs o deia que no tornaria.

A l'hora de repartir culpes per aquest retard en l'aportació de sorra, Porta va seu caut. «L'Ajuntament era dels primers interessats a voler la sorra», va afirmar, i hi va afegir que «hi ha hagut més problemes per part del ministeri». «L'Ajuntament ha fet els seus deures», va concloure.

Porta també va assenyalar com a resultat positiu d'aquesta tardana aportació que amb vista a l'hivern la platja de s'Abanell estarà més protegida de les llevantades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.