Els vents i els temporals de l'hivern ajuden a reduir la presència de meduses a les platges

Els casos de picades s'han reduït un 45,5% des de l'inici de la temporada

La responsable de control i qualitat de les aigües costaneres del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, Mariona de Torres, creu que la important reducció de la presència de les meduses té una causa evident en el comportament dels vents. Des que ha començat la temporada de bany, els vents predominants no han bufat de mar a terra, sinó que ho han fet de manera paral·lela a la línia de la costa. Això fa que les meduses no s'acostin tant a les platges. Aquest factor, juntament amb els forts temporals de l'hivern passat, podria ser l'explicació més clara de la situació actual. Segons De Torres, «les espècies que hi ha al Mediterrani viuen a milles de la costa i es formen al fons del mar», i aquest any «els forts temporals han perjudicat molt els ous», amb la qual cosa s'han reduït també les colònies de meduses. De tota manera, De Torres assegura que no hi ha cap patró que pugui predir amb certesa el comportament que tindran les meduses cada any. Com que es tracta d'un fenomen natural, hi intervenen molts factors. En cas de picada, els experts recomanen rentar la zona afectada amb aigua de mar i aplicar-hi amoníac o vinagre diluït en aigua al 50%.

Més de 2.000 animals ferits

Els agents del Cos d'Agents Rurals han traslladat, des de començament d'any, un total de 2.217 animals autòctons protegits, la majoria ocells, als quatre centres de recuperació que la Generalitat té a Catalunya, i es recullen molts ocells que han caigut del niu o que han quedat sense niu. Dues terceres parts dels animals recollits són ocells insectívors. Els agents rurals recorden a la població que aquests animals són el millor insecticida ja que tenen capacitat per menjar-se entre 4.000 i 5.000 insectes cada dia. El període de màxima activitat va del maig al setembre, i coincideix amb l'època de cria i nidificació de les espècies. Entre els animals més recollits hi ha falciots, orenetes, ballesters, merles, gralles, xoriguers, pardals, mussols, tortugues, esquirols i ratpenats. Els agents se'ls enduen després d'activar-se el protocol de recollida, un cop la gent avisa trucant al 012 que ha trobat un animal ferit. Les comarques on es reben més avisos són les del voltant de l'àrea metropolitana de Barcelona. Enguany se n'han rebut 361 al Barcelonès, 202 al Vallès Occidental, 198 al Maresme i 179 al Baix Llobregat. Els animals es traslladen a un centre de recuperació per guarir-los i tornar-los a la vida en llibertat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.