Tanquen als banyistes una platja de Sant Pol per un abocament d'aigües residuals

La zona de les Escaletes es mantindrà clausurada fins que les analítiques certifiquin la fi de l'episodi

Els pocs banyistes que havien matinat per ocupar un lloc en la privilegiada, i minvant, platja de les Escaletes de Sant Pol, van haver de recollir tovalloles i para-sols a corre-cuita quan es va confirmar un abocament d'aigües residuals i la policia va obligar a desallotjar la zona. Eren poc més de les 11 del matí d'un dilluns ennuvolat, però tot i això es va hissar la bandera vermella i es van tancar els accessos amb cinta d'abalisament i tanques. Segons va explicar ahir el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Pol, Ramon Llastarry (CiU), l'alerta de l'abocament va venir d'un dels inspectors de l'ACA que habitualment fan el control de les platges. «Afortunadament no es tractava d'una fuita massa gran i de seguida la brigada municipal va treballar per aturar l'abocament», va explicar Llastarry.

Tancada fins un altre avís

De fet, el representant municipal va assegurar que la platja continuaria clausurada fins que les analítiques encarregades donessin per superat l'episodi. Ahir a primera hora de la tarda, tècnics d'una empresa especialista en sistemes de sanejament s'encarregaven de recuperar l'aigua abocada que, segons va confirmar Ramon Llastarry, «no ha arribat al mar». «Gràcies a la rapidesa amb què s'ha actuat, hem pogut retenir l'abocament, perquè, si arriba a tocar l'aigua del mar, la contaminació hauria pogut afectar les platges del costat», va assenyalar.

Veïns de la zona van explicar ahir que els episodis de males olors relacionats amb les fuites de la canonada s'havien repetit en anys anteriors, però que era la primera vegada que una d'elles obligava a tancar la platja i es mostraven preocupats davant les conseqüències que se'n poden derivar, ateses les característiques de destinació turística i de segona residència que té el municipi. D'altra banda, la platja de les Escaletes és una de les zones del litoral de Sant Pol que ha obtingut la bandera blava aquest any.

Un projecte FEIL ajornat

La substitució de la canalització que ahir es va rebentar és una de les obres que s'han pressupostat dins el fons estatal d'interès local (FEIL) i ha de començar a executar-se el proper 24 d'agost. L'actuació tindrà una durada de cinc mesos, disposa d'un pressupost de 346.500 euros i n'és l'adjudicatària l'empresa Ruscalleda, SA. El primer tinent d'alcalde de Sant Pol explicava ahir que es tracta de substituir la canonada de l'avinguda Doctor Furest, «una de les artèries principals del poble, perquè recull les aigües residuals de la urbanització Can Moré, de l'hotel Gran Sol i de diferents restaurants de la zona». Les obres, segons confirma Llastarry, s'han ajornat fins a finals d'agost d'acord amb les peticions fetes per restauradors i comerciants de la zona, que veien perillar la temporada turística del seu negoci.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.