EDUARD MARQUÉS

BIÒLEG

«A Catalunya no hi ha cap pla per combatre el mosquit tigre»

Cap del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter des del 1986. El seu objectiu ha estat fer compatibles la protecció de les zones humides de l'Empordà amb el desenvolupament del turisme establert en aquesta zona.
Com afecta al Servei de Control de Mosquits la directiva europea que restringeix o prohibeix la utilització de larvicides i insecticides contra les plagues?
–«La UE no ha prohibit, sinó que ha posat una normativa per regular la comercialització d'aquests productes.»
–De quina manera?
–«L'únic que s'ha fet ha estat fer una homologació, i aleshores hi ha hagut productes que els han tret de la circulació, amb la qual cosa ara no es poden usar.»
–Això és bo perquè es busca que no s'utilitzin insecticides que poden ser perjudicials per al medi ambient o per a la salut de les persones?
–«Nosaltres hem utilitzat per controlar mosquits als aiguamolls el producte biològic en un nivell d'un 96%; només en un 2 o un 4% hem utilitzat producte químic. I ho fem perquè hi ha certes situacions en què el biològic no pot funcionar. El Servei de Control del Mosquits es va crear amb l'objectiu de minimitzar l'efecte ambiental dels nostres tractaments; sempre ho hem tingut molt clar.»
–Si fan cas de la nova normativa, què passarà?
–«En retirar aquests productes, l'efectivitat de les nostres aplicacions s'ha reduït, i en conseqüència hi haurà més mosquits.»
–A tot arreu?
–«Als aiguamolls i en zones de maresma hem fet al cent per cent el tractament biològic. Però als arrossars és on s'han d'utilitzar els productes químics, perquè allà els biològics no hi funcionen.»
–Per què als arrossars no hi funciona el tractament biològic?
–«Per una qüestió tècnica. Perquè les larves dels mosquits dels arrossars viuen enganxades a la superfície de l'aigua; si s'utilitzés el producte biològic mataria les larves que hi ha en aquell instant sobre l'aigua, però el producte se sedimenta i queda fora de l'abast, i al cap d'unes hores ja no hi ha producte, ja no la mata res.»
–I així, com ho faran, quina és la solució?
–«Una solució viable seria que als arrossars s'utilitzés la lluita biològica, però amb depredadors naturals, amb la introducció de peixos larvífags. El problema és que en el cultiu de l'arròs aquí s'utilitza un sistema d'irrigació i assecament que no permet que hi hagi peixos a dins.»
–Què pot passar si no es controlen els mosquits als arrossars?
–«Al segle XVIII hi havia la malària al Baix Empordà. Els anys que es feia arròs, la gent es moria i els anys que no es feia arròs la gent no es moria. Hi havia dos sectors enfrontats: un a favor dels arrossars, el que en vivia, i la resta, que hi estava en contra. Ara hi ha els que viuen del turisme i els que viuen de l'arròs, i no hi ha d'haver cap enfrontament. Abans que n'hi pogués haver cap caldria començar a parlar per veure com se soluciona i posar-hi bona voluntat per part de tothom.»
–Deixar de fer arròs?
–«L'arròs és un cultiu que està lligat a aquesta terra des de fa molts segles, és un valor afegit que tenim i cal veure com s'ha de tractar.»
–I el mosquit tigre?
–«Aquest és un mosquit molt agressiu que no prové, com els anteriors, dels aiguamolls o de les zones agrícoles, sinó que ve de les zones urbanes.»
–I pot transmetre certes malalties?
–«Sí, i està científicament demostrat. Per tant s'ha de controlar perquè no proliferi, i això és un tema molt seriós.»
–Però ja hi deu haver pla nacional per evitar-ne l'expansió?
–«A Catalunya no tenim cap programa específic, tot i que fa un any que vam reclamar que es fes un programa unitari, però de moment no hem tingut cap resposta.»
–Però si la picada del mosquit tigre pot tenir perills associats, per què no s'explica a la població?
–«Hi ha recomanacions perquè no es parli dels perills que comporta i de les malalties que pot arribar a transmetre.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.