Els veïns de Sant Cugat són els que generen més brossa a la demarcació de Barcelona

Els molletans, en canvi, són els que fan un esforç més gran per minimitzar la generació de residus

L'any passat, a les llars de les comarques barcelonines es van generar un total de 2.862.489 tones de brossa. Segons els càlculs de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), això equival al fet que cada habitant d'aquesta demarcació generaria 1,45 kg de brossa al dia, però un estudi més concret de municipi per municipi arriba a detallar quines són les poblacions que generen més brossa, o, més ben dit, quina quantitat de brossa genera cada habitant. I així, es desprèn que els habitants de Sant Cugat del Vallès són els que produeixen més brossa, un total de 55.001,98 tones a l'any, que en una població de 76.274 habitants censats l'any 2008 representa que cadascun genera 1,98 kg de brossa. D'aquestes tones de brossa, només un 29,86% va ser destinada a la recollida selectiva –16.420,95 tones–, i la quantitat més alta són les restes de poda i jardineria. A Catalunya, la mitjana de recollida selectiva és de 34,43% i l'objectiu que marca el govern català és del 36%. Per contra, Mollet del Vallès destaca com la ciutat on els habitants generen menys residus, un 1,01 kg per persona i dia. En aquesta ciutat del Vallès Oriental, la recollida selectiva durant el 2008 va ser del 36,52% –per sobre de la mitjana catalana– i es van generar 19.229,81 tones de brossa.

Les dades també indiquen que és la capital d'Osona, Vic, on hi ha el tant per cent més elevat de recollida selectiva, amb un total de 9.428,8 tones –2.705,03 en matèria orgànica–, cosa que representa un 43,88%. Aquesta xifra contrasta amb el percentatge de només el 19,32% de recollida selectiva a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

El turisme

Pel que fa a municipis amb menys de 50.000 habitants i que no són capitals de comarca, les xifres indiquen que la població de les comarques barcelonines on els habitants generen més brossa és Santa Susanna, a la comarca del Maresme. És precisament a Santa Susanna on hi ha l'índex més alt de totes les comarques barcelonines: cada habitant de Santa Susanna genera més de 6 quilos de brossa al dia. Aquesta població turística de l'Alt Maresme i amb 3.119 habitants censats va produir l'any passat un total de 6.923,46 tones de brossa, de les quals només el 18,21% van anar a parar al reciclatge. L'Agència de Residus de Catalunya, però, insisteix que la presència de turistes fa elevar aquest índex. Per contra, la població de les comarques barcelonines on els habitants produeixen menys brossa és Oristà. Aquesta població de l'Osona, amb només 591 habitants, va produir l'any passat 110,33 tones de brossa, de les quals gairebé la meitat, un 45,91%, van anar a parar a la recollida selectiva.

1,59 kg per català al dia

Segons l'informe presentat el mes passat per l'ARC, a Catalunya continua la tendència a l'estabilització de la generació de residus per persona, que és d'1,59 kg per habitant al dia. En tot Catalunya, l'any 2008 es van generar 4.276.094 tones de residus municipals i, segons es constata, hi ha una clara tendència a augmentar la recollida selectiva, que s'ha incrementat un 1,5% respecte al 2007. En total, la recollida selectiva l'any 2008 va ser de 1.472.855 tones, una xifra que representa un 34,4% dels residus generats a les llars catalanes. Aquesta tendència a l'increment de la recollida selectiva ha suposat la davallada del volum de la resta d'escombraries, que ha passat de 2.857.405 tones l'any 2007 a 2.804.037 tones el 2008, un descens de l'1,8%. Dins de la recollida selectiva, en el cas de la matèria orgànica s'ha incrementat un 4,5% respecte al 2007. En total, durant l'any passat es van recollir 315,8054 tones de matèria orgànica. La recollida selectiva de vidre a Catalunya va augmentar un 1,4% i la del paper i cartró un 0,68% respecte a l'any anterior. Pel que fa als envasos lleugers, hi ha hagut un increment d'un 11,99% respecte a l'any 2007.

A les comarques

En l'àmbit comarcal, la mitjana de generació de residus municipals per capita a les comarques de la regió metropolitana (Alt Penedès, Baix Llobregat, els municipis de l'Entitat Metropolitana, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental) ha estat més baixa que la mitjana de Catalunya, ja que se situa en 1,45 kg per habitant i dia, per sota dels 1,59 kg per habitant i dia de la mitjana catalana. Segons l'ARC, el turisme explica l'elevada generació de residus del Garraf i el Maresme, que queden per sobre de la mitjana de Catalunya. La generació de residus per habitant i dia a l'Alt Penedès queda també per sobre de la mitjana catalana. La resta de comarques queden per sota de Catalunya, especialment el Vallès Occidental, que és la que genera menys residus per capita, concretament 1, 31 kg per habitant i dia. L'ARC constata que els municipis fan un esforç en la recollida selectiva dels residus municipals, i així, destaca, per exemple, que el Maresme ha separat el 2008 un 10,5% més de residus municipals. En canvi, s'ha constatat un lleuger descens en els municipis de l'Entitat Metropolitana i del Baix Llobregat.

Per demarcacions

Amb 1,31 kg per habitant i dia, els habitants de les comarques lleidatanes són els que generen menys residus, mentre que els de les comarques gironines, amb 1,94 kg per habitant i dia, són els que en generen més. Al mig queden els de les comarques barcelonines, amb 1,45 kg i els de les comarques tarragonines, amb 1,75 kg. Pel que fa al reciclatge, els que més reciclen són els de Barcelona, seguits dels de Tarragona, Girona i Lleida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.