Medi Ambient neteja els marges fluvials de l'Ebre per eliminar el cargol poma

El tractament realitzat a la sèquia Mare amb una màquina aspiradora ha estat efectiu, segons Agricultura

«El cargol poma és un problema de primer ordre i la seua dispersió al Delta no es resoldrà en un any, en necessitarem un parell», ha manifestat el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. Mentre la comissió tècnica defineix una estratègia per combatre aquesta espècie invasora, s'han pres mesures per combatre els adults de cargol poma i els ous. En aquest sentit, la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre ha netejat la sèquia Mare (el punt on es concentraven més mol·luscos) amb una màquina aspiradora i ha aconseguit eliminar el 90% dels ous. Ara, els esforços se centren als marges fluvials i l'embarcació que es dedica a retirar els macròfits del riu neteja les ribes de l'Ebre a Deltebre i Sant Jaume d'Enveja. «És un tractament de xoc fins que no disposem de l'estratègia per combatre el cargol poma», ha dit Espanya.

Avui la comissió tècnica elaborarà una proposta, que determinarà els productes fitosanitaris que es poden emprar i quin és el moment per fer-los servir. «El moment de dessecació dels arrossars, entre els mesos de gener i març, serà l'òptim per fer un atac a gran escala», ha avançat Espanya. Tot i que aquesta campanya el cargol poma no provocarà cap davallada de la producció d'arròs, el sector està preocupat per l'impacte que podria causar el juny de l'any que ve, just quan la planta comença a desenvolupar-se. «En un futur ens pot arruïnar la collita», ha explicat el responsable del sector de l'arròs del sindicat UP, Raül Arques.

«Serà una plaga»

«El cargol poma es convertirà en una altra de les plagues que amenacen el Delta», ha assenyalat el president d'Arrossaires. «Ens hem de sensibilitzar tots i avisar els llocs on es veu, per poder atacar-lo», ha afegit. Amb tot, el president de la cooperativa considera que l'impacte del cargol poma serà més alt sobre el medi ambient que als arrossars. «No sabem quin impacte tindrà als camps, el cultiu és diferent en el Delta que en els països asiàtics on es mantenen inundats els arrossars tot l'any», ha dit Casanova.

El Delta produirà unes 120.000 tones d'arròs

Els productors d'arròs del marge dret del Delta han començat a recollir les varietats més primerenques, tot i que el fort de la campanya no serà fins d'aquí a uns dies. Enguany es preveu una producció de 120.000 tones d'arròs, un volum que s'hauria superat si el mes d'agost no hagués estat tan calorós. «Hi ha camps del marge dret que han estat afectats per la pyricularia, un fong que prolifera amb la calor», ha dit el responsable de l'arròs d'UP. Pel que fa al preu del quilo d'arròs encara no està fixat, però aquest és l'únic sector productiu que s'escapa de la crisi. «La darrera campanya els preus han estat bons, però ara estem en una situació d'incertesa», ha assenyalat el president d'Arrossaires, Jordi Casanova. «Esperem que els preus es mantinguen, ja que és un producte assequible», ha dit Arques. Amb motiu de la recollida de l'arròs el Servei Català de Trànsit demana precaució en la conducció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.