Obama proposa fermesa contra el canvi climàtic

Fins ara s'ha reaccionat tard, admet

Un centenar de líders de tot el món, entre els quals hi havia el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es van reunir ahir a la seu de les Nacions Unides convocats pel secretari general, Ban Ki-Moon, per mirar d'acostar posicions amb vista a una retallada de les emissions de gasos contaminants. En un discurs acollit amb aplaudiments però no amb entusiasme, el president dels EUA va instar a col·laborar amb vista a la cimera de Copenhaguen, que ha de substituir el Protocol de Kyoto, i va subratllar el canvi de posició del seu país des que ha arribat a la Casa Blanca. «La dificultat no és excusa per a la complaença», va sostenir. Conscient que té les mans lligades pel Congrés dels EUA, però, més enllà de la contundència del missatge no va parlar de mesures concretes. També va reconèixer que en el passat les administracions nord-americanes van reaccionar amb lentitud. «Ha arribat una nova era –va dir–, i estem decidits a actuar. Els Estats Units han fet més per una energia neta en els últims vuit mesos que en qualsevol altre moment de la història.» L'Índia i la Xina, però, ja han deixat clar que són els EUA els primers que han de reduir les emissions de gasos.

Una reunió esperada

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, boicotejarà avui el discurs del president iranià, Mahmud Ahmadinejad, a l'Assemblea General de l'ONU, segons va anunciar ahir la representant del seu país, Gabriela Shalev. «Quan parli Ahmadinejad, nosaltres no hi serem», va subratllar Shalev. Netanyahu sí que assistirà al discurs que pronunciarà Obama, que ahir va reunir-se amb ell i amb el president palestí, Mahmud Abbas, per mirar de reactivar el procés de pau a l'Orient Mitjà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.