ICV acusa els governs de Cubelles i Cunit d'ocultar les negociacions per traslladar la central tèrmica

El grup critica que la nova comissió sobre la central no s'hagi convocat mai

ICV va tenir coneixement de la darrera reunió de l'Ajuntament amb els propietaris de la central tèrmica i amb la direcció general d'Energia i Mines, el 2 de juny, a través d'una resposta parlamentària. «Vam assabentar-nos-en d'una manera no cordial ni comunicativa per part dels governs», va explicar la regidora d'ICV de Cubelles, Mònica Miquel, ahir en una roda de premsa. El grup critica que «cap dels dos governs hagués dit res» sobre les negociacions, i desaprova la falta de respecte que això suposa. «Entenem que el govern de Cubelles ens està enganyant», va assegurar Miquel. L'única informació que ha rebut el grup ha estat després de preguntar al ple del mes de juny sobre les negociacions, segons la regidora.

Una comissió d'estudi

Miquel recorda que l'Ajuntament va aprovar la posada en marxa d'una nova comissió d'estudi dedicada a parlar del futur de la central tèrmica al març, però des de llavors no hi ha hagut ni una sola convocatòria amb els grups de l'oposició per parlar del tema. «Crec que se'ns va posar el caramel a la boca en dir-nos que l'oposició seríem presents en la comissió, però no s'ha fet cap reunió», va dir Miquel. «És poc democràtic no voler tenir en compte una opinió de futur, hem de ser en aquestes decisions, la nostra veu ha de ser-hi més present», hi va afegir el regidor d'ICV de Cubelles Jordi Coch, que també va acusar el govern d'«amagar» informació. Coch va apuntar que ICV sempre ha defensat «la desaparició de la central tèrmica». «Això pot semblar molt radical, però és el sentiment dels ciutadans de Cubelles», va dir.

El regidor d'ICV de Cunit, Toni Martínez, també va mostrar-se a favor del desmantellament de la central, i va reivindicar que s'obri «un procés participatiu» perquè la ciutadania opini sobre el futur de la central tèrmica. Martínez va criticar la falta d'informació del govern de Cunit sobre el possible acord per traslladar la central, i va recordar que els veïns de Cunit també viuen els efectes d'aquest equipament, tenint en compte que està situada a pocs metres del municipi.

Mesos de negociacions

Les negociacions entre l'Ajuntament de Cubelles i Endesa per reubicar la central tèrmica als actuals dipòsits de combustible de l'empresa, al costat de la C-32, van sortir a la llum al novembre del 2008. El govern de Cubelles va confirmar llavors les converses; a l'agost, l'alcaldessa, Maria Lluïsa Romero (PSC), es mostrava partidària que les negociacions s'allarguin encara uns mesos per garantir un bon acord per tal de no acceptar «qualsevol proposta». El trasllat de la central tèrmica permetria desenvolupar com a sòl d'ús comercial i industrial els terrenys que ara ocupa i, per tant, ampliar l'actual polígon de les Salines, segons Romero.

Desconeixement

El diputat i portaveu d'Economia i Finances d'ICV, Daniel Pi, va assistir a la roda de premsa d'ahir per donar suport als grups de la formació a Cubelles i Cunit. Pi va destacar la seva «sorpresa» quan els regidors d'ICV van confirmar-li que desconeixien la negociació del mes de juny a la qual es referia una resposta parlamentària del govern al PP. El diputat recorda que Endesa disposa des del 2007 d'autoritzacions de l'Estat espanyol per substituir la central actual per una de cicle combinat, menys contaminant; tot i això, si l'empresa vol traslladar-se ara a una altra zona de Cubelles, haurà de tornar a demanar els permisos, segons Pi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.