RAMON FORTIÀ

BIÒLEG

«L'administració ha de tenir contenta la gent que fa de pagès en un parc»

Biòleg i consultor ambiental, es va donar a conèixer a mitjan anys vuitanta per la seva lluita en favor de la protecció dels aiguamolls del Baix Empordà. Treballa en diversos projectes ambientals i de protecció del territori.
És cert que va emular la fundació Territori i Paisatge quan va adquirir terrenys per protegir?
–«L'any 1990 vaig comprar una part de l'estany de Boada, a Palau-sator.»
–Per què, si ja hi ha fundacions que es dediquen a adquirir terrenys per preservar-los?
–«Quan jo el vaig comprar, encara no hi havia cap institució ni fundació que adquirís territori per preservar. En aquell moment vaig ser el primer de Catalunya que comprava territori per protegir-lo. La fundació Territori i Paisatge encara ni existia.»
–I amb quines ajudes?
–«Ho vaig fer amb diners exclusivament de la meva butxaca. I a més vaig millorar-lo amb l'extracció de terres, amb la qual cosa vaig aconseguir que hi hagués aigua tot l'any.»
– Però després li ho van posar fàcil?
–«Vaig intentar salvaguardar molts anys aiguamolls en terrenys que no eren meus i vaig tenir l'oportunitat de trobar una zona humida per salvar. Ho vaig comprar tenint clar que si era meu ningú no em qüestionaria res. Fer-hi les obres per restaurar la zona tampoc no va ser fàcil, perquè l'Ajuntament em va denegar tots els permisos, tot i que tenia el vistiplau del Departament d'Urbanisme, i vaig haver d'anar al contenciós. Un plet que va durar set anys...»
–Amb vista al futur?
–«És una zona avui reconeguda dins el catàleg de la Generalitat i amb uns valors ambientals evidents. Està protegida i, a més, figura en el projecte de llei del parc del Baix Ter.»
–Hi haurà parc natural del Baix Ter?
–«La decisió pertany a l'administració.»
–És cert que hi ha pressions perquè es redueixi al màxim la zona protegida?
–«Aquí hi ha un pecat original de l'administració.»
–Quin és aquest pecat?
–«És el fet que els lloc on hi ha parcs naturals no hi ha hagut una discriminació positiva. El cas més evident és el dels aiguamolls de l'Empordà, en el qual la gent que hi té terrenys afectats no ha rebut l'escalf de l'administració. No s'ha vist discriminat d'una manera positiva en relació amb la gent que té terres dins l'espai protegit.»
–Però això no és pas nou.
–«L'error ja el va cometre CiU, i ara, amb el tripartit, es repeteix. Cosa que ha provocat no poder tenir cara a cara la gent que té terres a les àrees del parc. Si hi hagués ajuts a les explotacions agrícoles i a les construccions per restaurar masies, deixaríem sense arguments els que ara s'oposen al parc del Baix Ter.»
–Com es resol aquesta col·lisió d'interessos?
–«Quan fas que una zona es converteixi en parc natural talles de soca-rel qualsevol especulació urbanística. Si hom vol fer de pagès, el parc natural no ha de suposar-li cap greuge, ben al contrari. El fet de poder tenir productes que han estat cultivats en un parc natural penso que és un símbol de qualitat ambiental que caldria agrair. Això no treu que l'administració hauria de tenir contenta tota aquella gent que fa de pagès en un parc natural, i això actualment no passa.»
–L'experiència dels aiguamolls de l'Empordà no ha estat positiva?
–«A l'Alt Empordà hi ha gent de dins del parc natural que els agradaria tenir alguna contrapartida –ja sigui a nivell de subvencions–, rescloses per poder aturar les aigües salines, o poder tenir els recs nets, ja sigui a nivell d'ajudes per poder restaurar les construccions en l'àmbit agrícola. Ja sigui, tan sols, a l'hora de donar feina als seus en l'espai protegit. Veure que aquell espai protegit realment reverteix en la teva economia.»
–Considera que la carretera C-31, que enllaça Figueres amb la Bisbal, respecta el medi?
–«Penso que ataca el cor de l'Empordà. El país petit se'n va en orris. Fa mal al cor veure aquesta plana fèrtil, aquells camps d'userda matxucada per aquesta carretera de divuit metres d'amplada. L'actuació que s'està fent en aquesta via és absolutament desproporcionada.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.