Argentona crea una nova taxa de la brossa per bonificar qui més recicli

L'experiència, pionera a Catalunya, vol que el pagament del tribut sigui més just

La filosofia de la nova taxa pretén aconseguir que les llars que més reciclen paguin menys rebut de la brossa, a diferència del que passa ara, en què tothom abona una quantitat fixa anual d'uns 150 euros. La part variable de la taxa dependrà de les bosses especials que els veïns comprin per posar les escombraries, que no són susceptibles de ser separades per reciclar el rebuig i els envasos. D'aquesta manera, quantes més bosses es comprin i, per tant, menys es recicli, l'import a pagar serà més gran. La bossa del rebuig costarà 0,65 cèntims la unitat i la dels envasos, 0,35 cèntims. Per començar a tastar aquesta nova experiència i fins a final d'any, les bosses, que repartirà l'Ajuntament, seran gratuïtes. A partir del gener, quan entri en vigor la normativa, se n'hauran d'adquirir als comerços col·laboradors de la vila.

La regidora de Sostenibilitat, Assumpta Boba (Tots per Argentona), defensa que la nova taxa serà ara més «justa, equànime i eficient», ja que vol reconèixer l'esforç que fan els veïns però també els comerciants per separar la brossa. L'Ajuntament calcula que moltes famílies, si fan bé tot el procés, veuran reduïda la taxa, ja que si una família treu una bossa de rebuig cada dues setmanes i una d'envasos a la setmana, pagarà uns 130 euros l'any; però en canvi una altra que en tregui cinc de rebuig a la setmana, la quantitat pot enfilar-se fins als 264 euros l'any. La regidora apunta que el preu que s'ha fixat per bossa correspon al cost que té eliminar les escombraries que hi ha dins. Aquest nou sistema de pagament només afectarà les zones d'Argentona on ja hi ha implantat el porta a porta i, per tant, les urbanitzacions i el veïnat del Cros es queden al marge.

Càmeres a les àrees d'emergència

Un altre dels canvis que es faran amb vista a l'any que ve amb l'objectiu d'afavorir encara més el reciclatge és la reducció d'àrees d'emergència, on els veïns poden llençar qualsevol escombraria a qualsevol hora. Boba assenyala que la intenció és deixar-ne una a la part nord del poble, una altra a la zona sud i finalment la que hi ha al costat de l'ajuntament. La regidora anuncia que les àrees es tancaran amb clau perquè només hi puguin accedir els veïns d'Argentona a través d'una targeta identificativa que es podrà aconseguir a la deixalleria municipal. A més, també s'ha decidit que els espais estiguin controlats amb càmeres de videovigilància per comprovar que els usuaris hi facin un bon ús. «Pot ser una mesura impopular, però ens hem trobat molts problemes i que molta gent en fa un autèntic abús», defensa Boba.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.