Estudien convertir les aigües residuals en aigua potable per superar sequeres

L'Institut de Recerca de l'Aigua desenvolupa tractaments que ho faran possible d'aquí a un any i mig

L'episodi de sequera que va viure Catalunya el 2007 i el 2008 va provocar que els centres de recerca comencessin a buscar solucions al problema de falta d'aigua per si es repeteix la situació. El director de l'ICRA, Damià Barceló, va confirmar ahir que en l'actualitat ja «hi ha entre un 80 i un 90% de possibilitats que s'acabi podent convertir en aigua potable les aigües residuals». Aquest és un dels vuit projectes que té en marxa l'ICRA en aquests moments, segons va explicar Barceló ahir durant la inauguració de l'edifici H2O del parc científic i tecnològic de la UdG.

Les investigacions ja fa més d'un any que s'estan duent a terme sobre aquesta possibilitat i Barceló adverteix que encara faltarà passar entre «un any o any i mig per tenir totes les garanties». El responsable de l'institut assegura que els investigadors estan analitzant més de 300 paràmetres per garantir la seguretat que comportaria reutilitzar les aigües residuals a la xarxa potable després de passar els tractaments oportuns i de barrejar-la amb aigua de riu o de pou. Barceló admet que aquest sistema «només s'utilitzaria en episodis de sequera», però veu fàcilment factible que el tractament d'aquesta aigua s'utilitzés per «incrementar els cabals». El Departament de Salut serà el que finalment haurà de donar el vistiplau a la reutilització de les aigües residuals per a ús corrent.

L'ICRA es mostra convençut que els projectes que es desenvolupin a la seva seu podran exportar-se a altres zones del Mediterrani i zones com ara Califòrnia, amb un clima semblant. Barceló posa en relleu que la diferència de l'ICRA respecte a altres instituts de recerca de l'aigua que hi ha a l'Estat és que a la seu gironina es cobreix «tot el cicle de l'aigua, des dels pantans fins que retorna al riu un cop ha passat per la depuradora».

Un dels pols d'atracció de l'ICRA serà el banc de proves que construirà a la nova planta depuradora de Quart. S'espera que aquest banc de proves per al tractament d'aigua no estigui disponible fins a final del 2011.

120
investigadors.
L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) estrena el nou edifici H2O amb un total de 30 persones treballant en els diversos projectes d'investigació que té en marxa l'entitat. El director de l'ICRA, Damià Barceló, va explicar la previsió que aquesta quantitat augmenti gràcies a les noves instal·lacions i els nous projectes que pugui assumir l'institut i s'arribi a les 120 persones treballant al centre a l'horitzó de l'any 2014. També en l'àmbit econòmic, l'ICRA s'ha marcat l'objectiu que el 2014 la meitat del finançament arribi des del govern, uns 3,5 milions d'euros, la mateixa quantitat que hauria d'arribar per altres vies.

900 persones al Parc de la UdG

La inauguració de l'edifici H2O de l'ICRA és un altre salt endavant en la configuració del Parc Científic i Tecnològic de la UdG, al sector de la Creueta. Després de l'edifici Jaume Casademont i el Centre d'Empreses, s'hi incorpora l'edifici d'aquest institut de recerca. El director del Parc, Pere Condom, va destacar que en l'actualitat el complex universitari té diàriament entre 800 i 900 persones que treballen en el desenvolupament dels diversos projectes de recerca, investigació i tecnologia que s'hi duen a terme, una xifra que per al responsable de tot el Parc Científic i Tecnològic ha d'anar a l'alça en els anys vinents amb l'acabament al llarg de l'any que ve de l'edifici Narcís Monturiol. En l'actualitat hi ha uns 75 grups o agents d'investigació en marxa, però la planificació de consolidació de les estructures fa preveure que en un temps no gaire llunyà hi haurà unes 1.200 persones que desenvoluparan les seves tasques al Parc, gràcies als 120 grups i projectes que s'organitzaran als edificis de la Creueta.

«Un referent internacional»

La inauguració ahir al matí de la nova seu de l'ICRA a l'edifici H2O del Parc Científic i Tecnològic de la UdG va servir per comprovar l'objectiu comú de les autoritats. El mateix conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va reconèixer que l'ICRA té com a missió «convertir-se en un referent mundial» en la investigació, la innovació i la tecnologia dels diversos àmbits que fan referència a l'aigua. Huguet es va mostrar convençut que el potencial investigador de Catalunya el situa en una bona posició internacional i «com un dels focus que s'ha de potenciar a Catalunya». També la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, es va mostrar convençuda que el nou institut de recerca «representa un reconeixement a la feina de la UdG», i va subratllar que l'institut «farà una aportació decisiva a la nostra projecció internacional». El director del parc, Pere Condom, va emfatitzar que el nou edifici H2O i la tasca de l'ICRA «és un pas més perquè el parc tingui un renom en l'àmbit mundial».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.