la contra

La riera de Caldes reviu

L'ampliació d'una depuradora a Caldes de Montbui i els projectes de Palau-solità i Santa Perpètua milloraran el curs

ELS ÀNECS ESPEREN ELS PEIXOS. Els primers inquilins visibles del curs baix de la riera de Caldes són els ànecs collverds, però són un símptoma que la qualitat de les aigües aviat permetrà que els peixos del curs alt s'aventurin riera avall.

L'estació depuradora d'aigües de la Torre Marimon, situada a prop del límit entre els termes municipals de Caldes de Montbui i Palau-solità, s'està ampliant amb la construcció d'un tercer reactor biològic amb una capacitat de 900 m³ que millorarà els sistemes d'oxigenació de l'aigua i ampliarà el control informàtic sobre els processos de nitrificació i desnitrificació. És a dir, a més de netejar les aigües contaminades, es retornaran al curs fluvial en condicions per al desenvolupament de macroinvertebrats, petits amfibis i peixos, un fet que revertirà en l'equilibri biològic.

Aquesta important inversió, de 626.000 euros finançats pel Consorci del Besòs, s'enllestirà en les pròximes setmanes i se suma a altres projectes sufragats pels municipis del curs inferior de la riera. A Palau-solità, per exemple, la regidoria de Sostenibilitat i Medi Natural va iniciar al març el Projecte Riera Viva, amb la retirada de guals de formigó i la tala d'arbres d'espècies invasores de grans dimensions –com pollancres o plàtans– que podien suposar un risc en cas d'una avinguda d'aigües torrencials. La vegetació s'ha substituït per arbustos de ribera autòctons i salzes, per restablir l'ecosistema natural. Mig any després i en espera de l'entrada en funcionament de les noves instal·lacions de depuració a la Torre Merimon, el regidor Abel Julien destaca que «la vida està tornant, a poc a poc, al nostre riu i amb aquesta actuació s'accelerarà notablement tot el procés». Per Julien, el retorn dels peixos a la riera és un objectiu important com a símbol de la clara millora de l'ecosistema, l'objectiu amb vista a l'any vinent. De moment, com ja va passar al riu Ripoll de Sabadell, l'avantguarda del retorn progressiu de fauna són els ànecs collverds.

Santa Perpètua aprofitarà el segon FEIL

Riera avall, Santa Perpètua de Mogoda és l'altre municipi que prepara un pla trianual per renaturalitzar el curs fluvial. La regidora de Medi Ambient, Rosa Bonàs, explica que la disminució d'ingressos com a conseqüència de la crisi econòmica els farà anar «més lents, però l'important és que el projecte no s'aturarà». De moment, aquests dies estan enllestint les tasques periòdiques de neteja de la llera, sobretot de canyes americanes –espècie invasora que impossibilita el desenvolupament de la flora autòctona– i alguna andròmina. L'any vinent, segons avança Bonàs, un dels projectes que el municipi presentarà a la segona convocatòria d'ajuts del fons estatal d'inversions locals (FEIL) servirà per eixamplar la llera de la riera i replantar-hi espècies de ribera. Santa Perpètua vol que la riera de Caldes esdevingui un nou parc fluvial connectat –a través d'una passera i trams de carril bici– amb altres zones verdes com el parc Lineal. El consistori també està invertint en una altra per millorar ambientalment la riera de Santiga, que delimita l'altre extrem del nucli urbà, on es treballa per habilitar un camí paral·lel i la connexió amb una devesa de plataners i la xarxa de senders de natura que porten fins a Sabadell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.