el reportatge

L'estalvi comença pel vàter

Uns pisos públics de Mataró tindran un sistema que permet aprofitar l'aigua bruta per omplir la cisterna

La fàbrica d'ozó. A la planta baixa de la promoció de pisos hi ha l'habitació on s'han instal·lat tots els aparells necessaris per crear aquest sistema, que, mitjançant un tractament d'ozó, permet reutilitzar les aigües brutes de les cases per omplir la cisterna del vàter.

La quinzena de veïns que vagin a viure a un dels habitatges públics que l'empresa municipal Pumsa està construint al carrer Churruca de Mataró es trobaran que consumiran gairebé la meitat de l'aigua respecte a la resta dels mataronins. Quan es dutxin o es rentin les dents a la pica del lavabo, l'aigua que en teoria es perd pel desguàs entrarà en un circuit que la depurarà i la tornarà a la cisterna del vàter. L'inventor d'aquest sistema pioner en el tractament d'aigües grises i patentat en l'àmbit mundial, el mataroní Xavier Doló, assegura que l'estalvi pot arribar fins al 50% del consum domèstic. I és que, segons alguns estudis, el vàter és el lloc de casa on es gasta més aigua.

El procés de depuració de l'aigua passa per diverses fases. Primer s'eliminen els sòlids, després es deixa l'aigua sense partícules a través d'un filtre i, finalment, se li aplica ozó per acabar de desinfectar-la i deixar-la lliure de bacteris, virus o fongs. Xavier Doló explica que l'ozó a la natura es produeix a través dels llamps; és a dir, quan hi ha una descàrrega elèctrica en contacte amb l'oxigen. «És això el que hem extrapolat en petit aquí», apunta el gerent de l'empresa Innovacions Tecnològiques Doló, que també destaca que entre els avantatges hi ha el fet que el manteniment és molt econòmic perquè no s'apliquen productes químics per depurar les aigües brutes. La instal·lació d'aquest circuit, que està centralitzat i a través d'un missatge de mòbil es pot enviar l'avís a la propietat i al tècnic per una possible avaria, costa al voltant de 1.000 euros per pis, però Xavier Doló s'afanya a puntualitzar que, ateses les característiques d'aquest aparell, aviat s'amortitza la inversió feta.

Els pisos públics del carrer Churruca seran els primers a disposar d'aquest sistema, però també del de la recollida de les aigües pluvials a través d'aquest mateix circuit. L'experiència ha satisfet tant l'Ajuntament que ja es planteja instal·lar-lo també als habitatges públics que s'estan fent al carrer Meléndez. Tot i que aquests són els primers passos, l'empresa ja pensa a internacionalitzar-se i aviat preveu obrir mercat a la Xina i al Brasil. En aquest últim cas, per a Doló, els Jocs Olímpics de Rio l'any 2016 podrien convertir-se en una gran oportunitat de negoci. L'emprenedor avança que ja ha presentat un projecte per instal·lar el seu sistema de reaprofitament d'aigua a 15.000 habitatges nous, entre els quals hi ha els de la futura vila olímpica.

El regidor d'Habitatge, Francesc Teixidó (ERC), va recordar ahir durant la visita als habitatges del carrer Churruca que aquest projecte va ser un dels guanyadors del darrers premis Cre@tic de la innovació. «A banda del compromís pel medi ambient, l'Ajuntament, sempre que és possible, intenta ajudar els emprenedors de la ciutat», va afegir-hi Teixidó, que considera que el de Doló és un invent competitiu que, a més, es posa en línia, amb l'objectiu del govern municipal de lluitar contra el canvi climàtic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.