El nou pla director del parc Güell no convenç els veïns, que diuen que no aconseguirà reduir-ne la massificació

Demanen que es prioritzin les actuacions de neteja i manteniment de l'espai

No satisfà les seves expectatives. Amb aquesta reflexió, de caràcter genèric, han encaixat els veïns l'aprovació d'un pla director que ha tingut una cocció molt lenta. Potser per això n'esperaven més, ja que consideren que el document no marca pautes clares per resoldre les grans problemàtiques que afecten el parc.

La primera, i més evident, és la de la massificació. A parer dels veïns, la proposta que es fa de regular l'accés a l'espai mitjançant un sistema que encara està per definir –però que podria ser haver de retirar un tiquet, sense pagar, per poder entrar-hi– no aconseguirà reconduir la situació. «Si cal treure una entrada o passar per un torn mecànic, continuarà havent-hi cues a les entrades», assenyala Quim Torres, representant de l'associació de veïns de la Salut. Això sí, la decisió de l'Ajuntament de no fer cobrar una tarifa ha estat en general ben rebuda. De fet aquesta possibilitat havia aixecat una reacció contrària molt patent entre una part –no tots– dels veïns, tot i que des del consistori sempre s'ha repetit que aquesta seria una mesura que no els afectaria.

Durant una assemblea convocada per ERC, celebrada dijous al vespre, i que formalment havia de servir per exposar la posició dels republicans en relació amb el pla director, els veïns van aprofitar per ampliar el memorial de greuges. Tot i que el document recull la necessitat de millorar aspectes com la neteja i el manteniment del parc, consideren que en aquest apartat els compromisos tornen a ser inconcrets i eteris. «Abans de parlar de coses com posar-hi més bars, que n'haurem de parlar, volem que s'arreglin camins, que s'hi posi un enllumenat nou, papereres o bancs», exposa Torres. També hi ha una sensació molt estesa entre el veïnat que el pla aprofundeix poc en què cal fer a la zona boscosa, que ocupa més de la meitat de la superfície total de l'espai i que, justament, és la que acostumen a utilitzar els habitants dels barris del voltant com a ruta de pas.

Expropiacions

Un últim punt que ha despertat especial inquietud és la construcció de tres edificis, que serviran com a centre de visitants o per instal·lar-hi els serveis de caràcter més tècnic. La possibilitat, no anunciada per l'Ajuntament, que calgui expropiar alguna propietat de la zona per poder aixecar aquestes dependències, és vista amb forta preocupació pels veïns. Una qüestió que, juntament amb les altres queixes, exposaran a la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, en una reunió que en principi mantindran la setmana entrant.

L'oposició marca distàncies

El contingut del pla director també ha estat rebut amb reserves pels partits polítics de l'oposició. CiU ha criticat que no resol «els grans problemes» que té el parc, com per exemple garantir la connectivitat amb els barris propers. «És necessari integrar-lo amb els territoris de l'entorn, ja que a tocar del parc també hi ha conflictes de mobilitat per la gran quantitat de visitants que rep», ha assenyalat la regidora nacionalista Francina Vila. També ha denunciat que el document se centri «bàsicament en la part monumental» i deixi més de banda «la zona boscosa, que està absolutament abandonada». Vila també ha assegurat que no es detallen mesures per fer front «als problemes de seguretat que té la zona, ja que fins i tot s'hi han detectat baralles de boxa il·legals», així com a la falta de «neteja, manteniment i il·luminació».

Per la seva banda el president del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, va denunciar ahir que el pla és massa «volàtil» i va remarcar la necessitat de fer una actuació urgent al parc Güell, ja que «cau a trossos». Va explicar que presentaran una proposta a la comissió de Medi Ambient de la setmana que ve perquè es delimitin diferents perímetres a l'espai i es controlin els accessos a aquestes zones. ERC també demana que es constitueixi un òrgan gestor únic, en el qual s'incorpori el teixit veïnal i associatiu dels barris propers, i que en lloc de construir nous edificis, com estableix el pla, es reaprofitin alguns dels que ja hi ha a l'entorn.

El PP, finalment, també ha coincidit a criticar a través de la regidora Àngels Esteller la inconcreció del pla en aspectes clau com ara la regulació dels visitants o com es reforçarà la seguretat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.