L'escarabat morrut també arrasa les palmeres centenàries del Camí Ral de Vilassar de Mar

La dotzena de palmeres centenàries del Camí Ral de Vilassar de Mar, característiques perquè eren de les més altes de la comarca, també han sucumbit a l'atac de l'escarabat morrut. Coincidint amb les obres de remodelació de la zona, des de l'Ajuntament es van avisar els tècnics de Medi Natural de la Generalitat perquè determinessin l'estat de salut dels arbres. Segons defensa el regidor d'Urbanisme, Desideri Camino (CiU), el diagnòstic va ser definitiu. «Van constatar que nou exemplars estaven del tot perduts i que la resta acabarien igual en els propers dos anys», assenyala el regidor. Camino afegeix que, si no hagués estat per les obres, algunes de les palmeres possiblement no s'haguessin tret de manera immediata, però que l'actuació urbanística va facilitar que fossin arrencades. «Sap greu haver-les de sacrificar, però és l'única mesura eficaç contra una plaga que està afectant tot el Maresme», comenta el responsable d'Urbanisme. Dins del projecte de remodelació del Camí Ral, ja s'han començat a substituir les palmeres arrencades per una altra espècie més resistent a l'insecte depredador.

«Teníem el dubte de tornar-hi a posar palmeres, però, quan es tracta de plantar arbres al costat de la carretera, com és el nostre cas, cal evitar que les branques o les fulles puguin crear problemes al trànsit, i els exemplars disponibles són limitats», apunta Camino.

Una plaga sense límits

La plaga del morrut de les palmeres continua implacable i elimina tots els exemplars que toca. Detectada a Catalunya el desembre del 2005 en un brot al Vendrell, des de llavors el nombre de palmeres malaltes que han hagut de ser sacrificades s'ha multiplicat sense aturador. Aquest insecte pot colonitzar diverses espècies de palmeres, principalment la canària (Phoenix canariensis) i també la datilera (Phoenix dactylifera), però en el territori català fins ara quasi totes les palmeres afectades han estat canàries. Els municipis més afectats per la plaga de l'escarabat morrut, i amb diferència, es concentren al Maresme, especialment Pineda de Mar, amb 417 exemplars segons les últimes dades oficials, i el Baix Penedès, amb 864. A Catalunya, el 31 d'agost del 2009 hi havia comptabilitzades 3.853 palmeres condemnades per l'insecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.