Els ecologistes afirmen que les centrals nuclears són avui menys segures que fa 20 anys

Reclamen, junt amb ICV, un calendari de tancament

Objectiu: «Recordar i tancar.» Per això Ecologistes en Acció i la plataforma Tanquem les Nuclears-100% Renovables, a la qual dona suport Greenpeace, van entregar ahir simbòlicament a la Subdelegació de l'Estat a Tarragona una clau gran de ferro. «L'accident a Vandellòs I va passar perquè la central no va fer cas de les recomanacions del CSN [Consell de Seguretat Nuclear] i aquest ho va permetre; i això ens sona, per Vandellòs II el 2005 i per Ascó I el 2007», va concretar Martínez, que va ser contundent: «Respecte a fa 20 anys, estem pitjor. El CSN no està disposat a escoltar l'assessorament de les comunitats autònomes, els sindicats o els ecologistes, i a sobre tenim unes centrals més envellides, és a dir, és més possible un accident ara que aleshores.» De fet, Greenpeace ha denunciat el Ministeri d'Indústria per no haver posat en marxa un comitè assessor per a la seguretat nuclear, «com es va preveure l'any 2000».

Els principals grups ecologistes del país van presentar ahir a Tarragona una campanya que aspira a convèncer els ciutadans que perquè no torni a repetir-se un accident amb el dramàtic potencial que va tenir Vandellòs I el millor és que el govern de Zapatero «compleixi amb la seva promesa» d'establir un calendari per anar tancant, «d'una en una», totes les centrals. La campanya, que inclou una exposició itinerant centrada en els fets de Vandellòs, els «perills» de l'energia nuclear i les alternatives de generació «neta», recorrerà a partir de demà, en què s'estrenarà al Centre d'Interpretació de la Pesca de l'Ametlla de Mar, altres municipis de l'àrea d'influència de Vandellòs: Vandellòs i l'Hospitalet, Mont-roig del Camp, Tivissa o Pratdip, i també Cambrils, Reus, Barcelona i, probablement, Tortosa. La campanya, com va expressar Eloi Nolla (Ecologistes en Acció), pretén també ser «un homenatge» a tota la gent que fa 20 anys va lluitar pel tancament de Vandellòs I. «Es va aconseguir, però va haver de produir-se un accident greu perquè passés», va matisar Manel Olivella, portaveu de L'Escurçó.

Els proteccionistes no volen que l'aniversari de Vandellòs I passi desapercebut, «ara que fa cinc anys que es fa una propaganda aclaparadora que intenta fer-nos creure que l'energia nuclear no tan sols no és dolenta, sinó que arriba a ser ecològica». Creuen que als arguments tradicionals del moviment antinuclear cal afegir ara el potencial de les energies renovables i, en aquest sentit, Nolla va demanar que no es posin pals a les rodes al seu desenvolupament: «No es pot dir que no a tot», va adreçar a «alguns grups naturalistes».

ICV no permetrà que vingui l'MTC

ICV també va aprofitar ahir el 20è aniversari de l'accident de Vandellòs I per carregar contra el funcionament de les tres centrals catalanes en explotació a la demarcació de Tarragona, de les quals van recordar que el 2008 acumulaven «el 75% dels successos notificables», segons s'hi va referir el president intercomarcal d'ICV al Camp, Salvador Matas: «Les empreses continuen prioritzant els beneficis econòmics per damunt de la seguretat i el CSN continua sense exercir la seva funció». Per tot plegat ICV sentencia que, «col·lectivament», no s'ha après la lliçó de Vandellòs I. I a més a més del risc, els ecosocialistes consideren que les centrals, lluny de funcionar com a revulsius econòmics, han creat una «desertificació» i a la vegada una forta «dependència» al seu voltant. «I avui tancar les nuclears i apostar per les renovables el que fa és augmentar els llocs de treball», va concloure Matas.

Al marge de demanar al govern estatal que sigui coherent amb el programa electoral del PSOE i no renovi els permisos d'explotació a les centrals que ja han esgotat la seva vida útil, ICV va avisar que serà especialment bel·ligerant amb la possibilitat que el futur magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus es projecti al Camp de Tarragona o a les Terres de l'Ebre. «Potser busquen poder afirmar que els residus ja no són un problema, però som el territori més nuclearitzat de la península i seria inconcebible que també ens toqués l'MTC», va declarar el diputat d'ICV al Parlament Daniel Pi. El parlamentari reusenc va voler enfocar de nou la proposta que Joan Herrera ha dut sense èxit al Congrés, per destinar els diners que ara només beneficien les grans empreses elèctriques –sobretot a partir de la data d'amortització econòmica de les centrals– «a incrementar la seguretat, generar alternatives econòmiques en el territori i desenvolupar energies renovables».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.