El Mercat de la Flor tem que el consum de crisantems baixi pel mosquit tigre

Es tracta de la planta més venuda per Tots Sants i els cementiris són punts habituals de cria de l'insecte

«El mosquit tigre no és un motiu per deixar de comprar flor o planta natural.» Així de clar es mostra el tresorer del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Jordi Rodón, que admet certa inquietud després que l'any passat per aquestes dates molts clients es replantegessin el fet de comprar espècies naturals per culpa de la proliferació d'aquest insecte. «Van sortir certes informacions poc concretes que van afectar el nostre sector», diu Rodón.

L'aigua estancada en espais a l'aire lliure és on el mosquit tigre diposita les larves per reproduir-se. És per això que les autoritats sanitàries han assenyalat els cementiris com un dels focus de reproducció. Tot i això, des de la indústria de la planta i la flor indiquen que hi ha diverses mesures per evitar la proliferació del mosquit sense haver de renunciar a la planta i la flor ornamental. Els ajuntaments s'han afanyat a facilitar bidons d'aigua tractada amb biocida, i també hi ha receptacles de sorra per als que hi duguin flor seca, a banda d'algunes iniciatives empresarials privades com ara la de l'empresa teianenca Mosimoll, que comercialitza unes escumes per evitar l'estancament de l'aigua.

Segons fonts del Mercat de la Flor, aquestes mesures són suficients per evitar la reproducció d'aquest mosquit. Els distribuïdors de planta i flor es queixen especialment de falta d'informació als usuaris, i temen que aquesta situació acabi repercutint en la venda de crisantems, una flor que es ven sobretot per la diada de Tots Sants. Només per aquesta data, el Mercat de la Flor de Vilassar va vendre l'any passat 110.000 exemplars de planta i prop de 700.000 de flor.

Escumes antiinsectes

A les iniciatives públiques impulsades pels ajuntaments i el Consell Comarcal, cal sumar-n'hi algunes de privades, com és el cas de l'escuma antimosquits, que des de fa uns mesos comercialitza l'empresa de Teià Mosimoll. La idea és tan simple com ben trobada. Es tracta d'uns discs d'escuma que es col·loquen al plat sobre el qual reposa el test de la planta. Quan es rega, l'escuma absorbeix l'aigua que s'escola entre la terra i que, en altres ocasions, acaba formant un petit bassal al plat. L'empresa teianenca n'ha dissenyat tres mides per a testos rodons i tres més per a jardineres rectangulars. A més, ha creat una escuma amb forma de con i recoberta amb una funda de plàstic que està pensada per col·locar els rams de flors als cementiris, o a altres bandes, sense que els recipients s'omplin d'aigua. El gerent de l'empresa, Simeó Ventura, explica que és un mal moment per llançar un producte al mercat, però hi afegeix que ja ha iniciat contactes amb algun ajuntament per ajudar a difondre aquestes escumes contra el mosquit tigre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.