Festeig animal a través de la xarxa

Barcelona idea un sistema d'adopció de gats i gossos semblant al de les planes «on-line» de trobar parella

La mesura s'emmarca dins un pla estratègic que aglutina totes les polítiques que durà a terme l'Ajuntament de Barcelona en matèria d'animals de companyia fins al 2014. Entre les més peremptòries, hi ha les de foment de l'adopció de les bèsties que estan al centre d'acollida d'animals de Collserola, ja que s'estan reduint de manera significativa. Les dades així ho revelen, ja que des de principis d'any s'han adoptat 477 gossos, un 17% menys que en el mateix període del 2008. Amb els gats passa tres quarts del mateix. Dels 174 que l'any passat van trobar una nova llar s'ha passat als 152 d'enguany (-13%).

Cal, per tant, invertir la tendència, i per impulsar pràctiques com ara l'adopció, la cessió o l'apadrinament, l'Ajuntament confia en les potencialitats d'internet. Un canal en què en els últims anys s'han multiplicat les webs dirigides a persones interessades a adquirir una mascota procedent d'un centre d'acollida. El consistori crearà la seva pròpia plana, amb informació i fotografies dels animals que estan a la gossera, i on l'usuari podrà fer una selecció prèvia orientada a les seves necessitats. Un exemple. Si l'adoptant viu en un pis de menys de 60 metres quadrats, se li aconsellarà que no adquireixi un gos de més de 25 quilos de pes, com ara un bòxer. I és que aquest és un dels altres reptes del pla de tinença d'animals: fomentar una tria responsable per evitar sigui com sigui una pràctica cruel i execrable com és l'abandonament.

Un cop l'interessat hagi escollit l'animal, tindrà una cita amb ell abans de decidir si se'l queda. La regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, va explicar que aquest contacte –o festeig– tindrà lloc en un nou espai que es construirà en un parc del centre de Barcelona, encara que no se sap ni on ni quan. No serà, però, un centre d'estada, ja que només s'utilitzarà com a escenari d'aquestes trobades.

Actualment, a Barcelona hi ha 169.728 animals de companyia, dels quals 108.858 són gossos i 60.870, gats. De tots ells, però, només 20.367 –un 12%– estan censats en un registre municipal. Pel que fa al nombre d'abandonaments, s'ha detectat un descens. No en va, aquest any els serveis municipals han recollit 848 gossos, 206 menys que el 2008. Pel que fa als gats, n'hi ha hagut 329 d'abandonats, i l'any passat van ser 440.

Controlar les colònies felines

El pla estratègic d'animals de companyia tindrà un pressupost global de 3,2 milions d'euros per desplegar, entre aquest any i el 2014, tres grans línies estratègiques. La primera és fomentar una tinença responsable, la qual cosa equival a dur a terme campanyes de conscienciació o incentivar els propietaris de gats i gossos que els col·loquin el xip identificatiu. El repte és que l'any 2014 el 50% dels animals de companyia de la ciutat portin aquest element, i per això l'Ajuntament pagarà una part dels 47 euros que costa. El segon gran camp de treball és mantenir controlades les colònies de gats a la ciutat de Barcelona. Avui, n'hi ha 288, que l'administració ja té a ratlla –amb mesures com ara esterilitzar els felins que hi viuen–, i el propòsit és continuar aquesta tasca amb un centenar d'animals més. El pla municipal també es planteja, entre altres actuacions, millorar les instal·lacions de la gossera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.