la contra

Deu anys a l'estany de Sils

Acciónatura, que en va iniciar fa una dècada la rehabilitació, ja pensa en el futur

Situat en plena plana de la comarca de la Selva, l'estany de Sils havia arribat a ser, segles enrere, un dels més grans de Catalunya. Sobretot va ser la mà humana, amb l'objectiu de guanyar terres per a l'agricultura, la que va causar un procés progressiu de dessecació que va culminar a mitjan segle XIX. No va ser fins al 1999, ara fa deu anys, que l'ONG Acciónatura, juntament amb l'Ajuntament, va tirar endavant el projecte de restauració i gestió de l'estany de Sils, amb la finalitat d'afavorir la recuperació dels hàbitats naturals i la diversitat biològica. En aquests deu anys s'han dut a terme un seguit de tasques que han representat un autèntic salt endavant en un camí que encara té molt camp per córrer. Es van haver de comprar els terrenys per executar el projecte de restauració; es va excavar la llacuna permanent; s'ha anat recuperant la vegetació autòctona pròpia de la llacuna, mitjançant campanyes de plantació d'arbres i arbustos, amb el suport de voluntaris; s'ha recuperat l'hàbitat de l'antiga llacuna, i s'han construït infraestructures destinades a l'ús públic, com ara miradors, observatoris d'aus i un centre d'informació. També s'ha potenciat la biodiversitat, amb la recuperació i conservació de tortugues autòctones, entre d'altres actuacions.

Celebrada aquesta primera dècada del projecte, Acciónatura ja pensa en el futur, tant l'immediat com el de més llarga volada. De fet, la recuperació actual de l'estany únicament representa un 10% del que va arribar a ser, i la intenció és, en paraules de Francesc Giró, director d'Acciónatura, anar guanyant terreny i arribar en els propers deu anys fins al 30%, sempre, però, respectant que l'estany arribarà fins on la gent de Sils «vulgui». Per això i per altres aspectes que es volen potenciar, un dels plantejaments de futur és «implicar diversos sectors de la societat».

Aquests objectius, que es volen optimitzar amb el suport social, són, per exemple, la consolidació dels programes de seguiment de la biodiversitat, l'estudi de les poblacions de la tortuga d'estany i tortuga de rierol, la promoció de campanyes de control, captura i eliminació de fauna exòtica (com les que hi ha hagut en els darrers mesos), la diversificació d'hàbits i l'ampliació de la superfície de prats humits i de dalla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.