en construcció

Una empresa externa gestionarà la producció i aprofitament d'energia de l'hospital de Reus

El centre sanitari de Bellisens tindrà un heliport, infraestructura descartada en el projecte inicial per la proximitat de l'aeroport

Els hospitals són dels edificis que més energia consumeixen a causa de l'activitat que s'hi fa. Ara, però, moltes noves construccions, com l'hospital de Bellisens, incorporen sistemes d'aprofitament de l'energia. No obstant això, des del grup d'empreses municipal Innova ja pensen que aquest àmbit té prou potencial per fer instal·lacions complementàries no previstes en el projecte inicial. Per això, «quan es pugui definir la demanda energètica real de l'hospital», es plantegen obrir un concurs perquè sigui un operador extern qui «es faci càrrec de l'explotació de les instal·lacions» i fins i tot «desenvolupi altres tecnologies afegides», la qual cosa implicaria «el compromís de venda d'energia a un preu òptim per a tots». Així ho assegura José Vicente Gómez –director d'infraestructures d'Innova–, que ja ha establert contactes amb possibles operadors que han assegurat que «la dimensió de l'hospital és suficient per fer-ho». Cal considerar, a més, que el nou centre sanitari es troba en un sector en desenvolupament integrat també pel Tecnoparc, el campus universitari i nous habitatges que «podrien ser potencials demandants» de l'energia sobrera del centre.

Ara per ara, el que s'ha previst inicialment en el projecte és, d'una banda, la producció d'energia tèrmica per mitjà de set màquines de recuperació de calor i dues de refredadores. Les primeres són bombes d'alt rendiment que incorporen un sistema de recuperació de calor, de manera que es pot aprofitar per a l'escalfament d'aigua sanitària. A més, cada màquina permet produir fred i calor en diferents àrees, ja que, per exemple, a l'UCI i als laboratoris necessiten refrigeració en fred tot l'any. D'altra banda, s'instal·larà una dotació de plaques solars fotovoltaiques de 80 quilowatts a la coberta de la façana principal. Tot i que no és excessiu, es preveu que les sis estructures d'hospitalització perpendiculars a la façana i a la rambla principal puguin contenir aquestes instal·lacions, ja que tenen 9.000 m² lliures.

A més d'aquests dos aspectes, també s'ha dissenyat la coberta de la rambla de manera inclinada perquè es produeixi una ventilació natural que genera estalvi en la climatització. L'aprofitament de l'aigua de pluja és un altre dels punts destacables del projecte: entremig de cada bloc d'hospitalització, hi ha un petit jardí (5 en total) o cobertes verdes amb un sistema que permet aprofitar l'aigua per al reg. Però, a més, aquest sistema té un sobreeixidor, de manera que quan el nivell d'aigua sobrepassa el màxim, es desborda i va a parar en un dipòsit centralitzat que podrà bombejar aigua i que servirà per al reg de la resta de zones enjardinades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.