No passen desapercebuts

La nova ruta turística del barri antic de Valls estrena la senyalització dels principals punts d'interès. Dels 21 plafons que recullen la informació, en destaca un sistema d'audioguies

Quantes vegades hem passat per un carrer, o davant d'un edifici fins i tot pel nucli antic del nostre municipi, sense assabentar-nos ben bé del seu interès especial.

A Valls, la regidoria del Barri Antic ha impulsat una ruta turística nova pel barri antic en què al llarg del recorregut s'han instal·lat un total de 21 indicadors que senyalitzen els punts d'interès turístic principals. Els plafons recullen informació referent a la història i al valor patrimonial i arquitectònic dels edificis, carrers i places principals que formen part del centre històric; Hospital de Sant Roc, portalada del Castell, el Pati, Capella del Roser, l'església del Carme.

Sistema d'audioguies

El més destacable, però, és que sense necessitat de llegir els plafons, el visitant podrà escoltar les informacions còmodament des del seu telèfon mòbil –amb connexió a internet– a través d'un sistema d'audioguies, que és operatiu en català i castellà i que estarà en servei al proper mes de desembre també en anglès i francès al web www.valls.woices.com.

«Per entendre el Valls del moment –explica l'historiador Murillo, que ha col·laborat en els textos dels punts seleccionats– ens hi podem fer una idea amb el Valls al llarg de la història». La ruta turística es complementarà més endavant amb 17 punts vinculats a personatges il·lustres de la ciutat. El projecte s'emmarca en els programes de dinamització turística i comercial de la Llei de Barris i ha suposat una inversió de 38.000 euros. Ahir, en concloure la presentació i l'itinerari de la nova ruta turística, l'alcalde, Albert Batet, va visitar les noves dependències i serveis del centre cívic La Fusta, on es fan diversos programes de dinamització social del barri antic.

Valls, pionera en el wikipèdia oral

Les rutes pel barri antic de Valls donaran l'opció al visitant de gravar les seves impressions dels punts que està visitant, de manera que altres persones podran escoltar el seu comentari o l'eco. Tot i que el Woices és un servei internacional, basat en localització, l'empresa catalana Woices, amb seu al Vendrell, ha estat la pionera a crear un sistema d'audioguies popular i Valls és la primera ciutat on s'ha posat en marxa. La idea, com explica un dels impulsors, Xavier Guardiola, «és la de fer aflorar una wikipèdia oral geolocalitzada». A través del servei gratuït de Woices, la gent pot compartir les explicacions i la informació oral. Woices ofereix un servei paral·lel per entitats turístiques i culturals, l'Infospot, que Valls ha estat el primer a utilitzar.