Infraestructures

Una empresa de Tortosa patenta el primer pas de vianants intel·ligent

La cruïlla de l'avinguda de la Generalitat amb el carrer Vergés Paulí, al barri tortosí del Temple, té el primer pas de vianants intel·ligent que ha patentat l'empresa local Sistema Sdav. El nou sistema de detecció automàtica de vianants té uns pilons situats a les voreres, que amb uns sensors detecten el moment en què un vianant comença a travessar el carrer. Al mateix temps, s'activen uns senyals lluminosos incrustats a l'asfalt, que reforcen la senyalització i adverteixen els conductors de la presència dels vianants a la via.

De fet, la principal diferència amb altres passos de vianants lluminosos és que el model de l'empresa Sistema Sdav només s'activa quan travessen els vianants. A més, està pensat especialment per resoldre situacions de poca visibilitat, a causa de vehicles estacionats a prop del pas de vianants o per condicions meteorològiques adverses. La idea va sorgir d'un agent de la policia local, Carles Bertomeu, fruit de la seua experiència professional i d'haver assistit a molts accidents per atropellament. Així, Bertomeu i els altres dos impulsors del projecte van presentar ahir la seua iniciativa empresarial al costat de l'alcalde de Tortosa. Ferran Bel va destacar que es tracta d'un sistema innovador, que surt de la plantilla de la policia local, i que ajudarà a millorar la seguretat viària de Tortosa i d'altres ciutats catalanes i de l'Estat. De fet, el pas de vianant presentat ahir a Tortosa servirà per avaluar el projecte, que segons els seus creadors ja ha interessat altres ajuntaments del país. En aquest sentit, l'Ajuntament tortosí encara no ha fet una previsió de quants passos de vianants intel·ligents podria arribar a implantar, si bé ha advertit de la seua necessitat per garantir la seguretat dels vianants. Segons la policia local, enguany a Tortosa hi ha hagut 16 atropellaments als carrers, dos dels quals han estat greus. La xifra és força semblant a la dels 24 atropellaments que van haver-hi a la ciutat durant el 2008, però sensiblement inferior als 30 atropellaments del 2007. Amb tot, la policia local de Tortosa no té comptabilitzats quants d'aquests atropellaments van tenir lloc en els passos zebrats, i quants es van registrar en punts on els vianants van travessar el carrer per llocs no autoritzats. A banda, l'empresa va preferir no concretar el cost del pas de vianant intel·ligent, si bé va afirmar que oscil·la entre el que costa una regulació amb semàfors i el que val la instal·lació d'elevacions a l'asfalt. En qualsevol cas, els impulsors del projecte van assenyalar que la intenció és fabricar aquest sistema a Tortosa i per tant crear nous llocs de treball, si el nou sistema de detecció de vianants té l'acceptació que esperen i finalment s'implanta en altres poblacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.