Front comú del Baix Camp i el Priorat contra el nou mapa eòlic

Els quatre municipis afectats presentaran conjuntament al·legacions

Volen protegir la cresta de Puigcerver, i per això els ajuntaments d'aquests quatre municipis que l'envolten faran un front comú davant la Generalitat per aconseguir que el nou mapa eòlic no la inclogui com a zona de desenvolupament prioritari. De moment, els equips tècnics estan redactant un informe que hi desaconselli la instal·lació d'aerogeneradors. L'alcalde d'Arbolí, Jordi Juncosa, va exclamar que els molins se situarien a molts pocs metres en línia recta dels habitatges. «Ja tenim moltes restriccions», va continuar explicant, ja que en tractar-se d'un territori protegit per la Xarxa Natura 2000 i pel futur parc natural de les muntanyes de Prades «ens hem d'adaptar a unes normes que ens limiten». En aquest sentit, reclamen que «l'impacte sobre el paisatge sigui nul», i temen que amb la delimitació de ZDP es perdin qualitats, com ara amb l'impacte que podria tenir sobre Porrera, un municipi que viu de la viticultura.

És per això que els màxims representants municipals van reivindicar la seva voluntat de «fer front comú i unificar criteris contra la implantació i ubicació» d'un parc eòlic, que mediambientalment també podria afectar la fauna del territori, ja que al coll d'Alforja hi nia l'àliga cuabarrada, una espècie protegida.

Des d'aquest territori, a cavall del Baix Camp i el Priorat, fa temps que es demana l'eixamplament de la C-242, però sempre s'ha rebut la negativa de la Generalitat perquè es provocarien talussos, segons va explicar Juncosa. Ara, però, els alcaldes es qüestionen si caldrà condicionar-la «a la força» perquè hi passi la maquinària per construir el parc eòlic.

S'escoltarà el territori

El Punt

Paral·lelament a les manifestacions de rebuig d'alguns municipis del territori pel que fa al nou mapa eòlic, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, va arrencar ahir el compromís del president de la Generalitat, José Montilla, d'escoltar l'opinió del territori abans de tirar la proposta definitiva endavant. Simó va reiterar l'aposta d'Esquerra per les energies renovables i va recordar que una de les modificacions més importants que s'han fet a partir del pla de l'energia és el canvi de sistema d'autorització de parcs eòlics com «una forma de racionalitzar i consensuar la necessària implantació d'energia eòlica al nostre país». També va dir que «si aquest desplegament no sortia amb un consens territorial ampli es posava en dubte el seu èxit», i per això creu «lamentable» que els municipis tinguin menys de deu dies per expressar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.