Infraestructures

Cerdanyola atura les obres d'un pont perquè diu que comporta risc d'inundació

L'ACA, però, assegura que la construcció, subvencionada amb 1,8 milions dels fons estatals, compleix els requisits

La passera es troba pràcticament feta ja que la data de finalització era el 30 d'abril arran la pròrroga que el govern espanyol va concedir a l'Ajuntament i evitar la pèrdua dels 1,8 milions dels fons estatals d'inversió local (FEIL). Ara el calendari torna a complicar-se després que els tècnics municipals hagin alertat que la passera no compleix les normes d'inundabilitat, ja que l'obra es troba a una distància inferior a un metre de la llera del riu i, per tant, en una situació de crescuda l'aigua toparia amb el pont i es desviaria cap al marge dret, on es troben els habitatges, aparcaments i comerços de la zona de les Acàcies, al barri de les Fontetes de Cerdanyola.

En vista d'aquesta situació, l'Ajuntament va decidit ahir aturar les obres i iniciar l'obertura d'un expedient informatiu per cercar les «responsabilitats administratives i polítiques» que hagin provocat aquesta situació, segons explicava l'alcaldessa, Carme Carmona.

Després de l'avís dels tècnics fet el 31 de març, l'Ajuntament es va posar en contacte amb el govern espanyol per demanar una segona pròrroga, fins a final d'any, per evitar, un altre cop, no perdre els diners de la subvenció. Una quantitat, els 1,8 milions d'euros, que, segons admet Carmona, no seran suficients ja que l'obra s'ha retardat a causa precisament de les crescudes del riu l'agost i la tardor de l'any passat, cosa que ha fet augmentar el cost de l'obra. Com a mesura cautelar, l'Ajuntament proposa construir un mur de 80 centímetres al marge dret per evitar inundacions. «Volem preservar la seguretat de les persones i dels béns», va dir Carmona.

Un projecte que ja va néixer amb objeccions dels tècnics

L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, explicava ahir que durant la tramitació inicial del projecte els tècnics municipals ja havien alertat en un informe que la celeritat que envoltava la tramitació de tots els projectes FEIL impedien l'anàlisi detallada del projecte. Amb tot, l'informe confiava en la solvència tècnica de l'equip redactor i de la direcció del projecte per part de l'empresa Barcelona Regional. Després d'aquest primer informe es va anar succeint la tramitació del projecte, que, segons l'actual alcaldessa, depenia directament de l'alcalde, Antoni Morral, a través de l'àrea de Projectes Estratègics. Carmona també admetia ahir que la construcció de la passera no disposava del consens de tots els grups municipals. La portaveu del govern, la regidora de CiU, Consol Pla, abans també soci de govern amb ICV, confirmava que pel seu grup no era una obra prioritària. El govern ha creat ara una comissió tècnica de seguiment per emprendre les accions de prevenció i informar els veïns.

L'ACA envia un inspector i diu que està bé

Un inspector de l'Agència Catalana de l'Aigua del Departament de Medi Ambient de la Generalitat va visitar ahir al matí les obres de construcció del pont i va assegurar que el projecte compleix els requisits que aquest mateix organisme va establir durant la tramitació del projecte. Així ho van explicar fonts del departament de l'ACA, que assenyalen que el tècnic de l'ACA va poder constatar ahir que el pont compleix les normatives pel que fa al risc d'inundabilitat.

El projecte va obtenir el vistiplau del coordinador de les demarcacions territorials Llobregat - Foix i Tordera - Besós de l'ACA el 5 de març de l'any passat. El dia 12 del mateix mes es va aprovar definitivament el projecte amb una resolució d'alcaldia de qui llavors encapçalava el govern de Cerdanyola, Antoni Morral, d'ICV. L'execució de l'obra es va iniciar el 25 de maig de l'any passat. El desembre del 2009, Morral va perdre l'alcaldia després d'una moció de censura i va passar a governar el PSC amb el mateix soci que ICV, CiU.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.