Revitalització del centre històric

A Montblanc, l'espai intramuralles es vol descongestionar de vehicles i convertir en zona de vianants els carrers Major i Riber

Per a Montblanc, la quarta vegada és la bona. Després de presentar-se tres anys consecutius a la convocatòria de la llei de barris, la vila ducal ja té materialitzades bona part de les actuacions previstes dins el pla d'intervenció integral de revitalització del centre històric, que en global representen més de cinc milions d'euros. El desplegament del pla fins al 2011 dóna marge al consistori per fer les actuacions que falten. Amb tot, no serà temps suficient i, segons indica l'alcalde, Pep Andreu, «tot i que els terminis en l'execució de les obres es porten amb puntualitat britànica, caldrà una petita pròrroga».

Una de les intervencions més esperades, dins l'àmbit de millora dels espais públics i els equipaments, ha estat la rehabilitació de l'escorxador, ja enllestida, en el qual s'ha emplaçat la nova biblioteca comarcal, que dissabte vinent obrirà les portes. Pel que fa a la urbanització entorn de l'ampliació de l'edifici destinat a arxiu comarcal, el govern municipal, ja ha posat fil a l'agulla amb l'adquisició dels solars adjacents a l'Antic Hospital de Santa Magdalena, on es troben els equipaments arxivístics. L'actuació estrella, a l'interior de la zona emmurallada, i la més imminent, és la conversió en zona de vianants del carrer Major, inacabat en un tram, i del carrer Riber. En els propers dies s'endegarà el procés de contractació per a l'adjudicació de les obres. Per tant, el consistori aposta fermament per les intervencions en el principal eix comercial al nucli antic.

És legítim que a Montblanc es vetlli per conservar les muralles, el seu símbol d'identitat. També el valor patrimonial històric i arquitectònic del seu singular centre històric esdevé un factor potencial que, mitjançant la injecció econòmica de l'aportació de la llei de barris, en fa possible la transformació en un espai atractiu per a l'habitatge, l'activitat econòmica i el turisme. Així queda establert en el pla de mobilitat relacionat amb l'aplicació de la llei pel que fa al nucli antic, que, entre altres actuacions, proposa limitar l'accés de vehicles, regular-lo mitjançant pilons automàtics i crear àrees d'estacionament de rotació de vehicles al voltant de la muralla per dinamitzar el comerç. El 2011 el govern municipal haurà d'invertir en la pavimentació i enjardinament de la plaça de Sant Francesc, que és la més costosa de la llei de barris, amb un pressupost de 1.200.000 euros.

L'opinió dels veïns

Treure el màxim rendiment del potencial turístic de Montblanc és el repte que també afronten els ciutadans. Jaume Vilà viu al barri de Sant Domènec, en ple centre històric, i regenta una botiga de perfumeria i articles de regal a la plaça Major. Troba molt positiva la conversió dels carrers Major i Riber en zona de vianants, «per poder gaudir d'un passeig tranquil, tant veïns com visitants». Ara bé, troba «imprescindible» habilitar espais d'aparcament propers i que «estiguin ben senyalitzats». Com a veí del nucli antic, accepta els canvis, sempre que es donin facilitats per accedir-hi en cotxe. Del mateix parer és una altra veïna, i alhora botiguera, del carrer Riber, al barri dels Àngels, M. Teresa Roc, que assegura que hi cal «una millora urgent, perquè el terra està molt malmès». Un dels establiments situats al tram ja arranjat del carrer Major és una polleria. La mestressa de la botiga, Ester Díaz, no combrega amb el fet que l'aparcament es traslladi fora muralles: «Un establiment com el meu té molts clients que vénen cada quinze dies, i han de carregar força.» Considera que l'alternativa de poder aparcar a prop «és important», si es vol convertir el nucli antic en un centre comercial. «Ara per ara, l'únic lloc possible on fer-ho és a Sant Miquel, i és difícil trobar-hi lloc», hi afegeix. Creu que no se n'ha aprofitat prou el condicionament.

TONI GUTIÉRREZ

«La direcció en què anem és la correcta»

CARME GUTIÉRREZ
Li cal un revulsiu, al centre històric de la ciutat?
–«Penso que sí, però la direcció en què anem és la correcta.»
–La conversió en zona de vianants del tram inacabat del carrer Major i el carrer Riber pot ser determinant per a la dinamització comercial al nucli històric.
–«Recentment, en el termini d'un mes s'han obert cinc comerços, i això és bon senyal. Els elements que posa l'administració amb la llei de barris són favorables al fet que la gent s'animi a invertir-hi.»
–El pla de mobilitat relacionat amb l'aplicació de la llei de barris preveu la descongestió de vehicles a l'interior del recinte emmurallat i l'habilitació d'aparcament fora muralles. Li sembla bé la mesura? En què pot beneficiar els botiguers?
«Dins o fora hi ha d'haver zones d'aparcament regulades. Això sí, els preus no poden ser abusius en cap cas.»
És possible la transformació del nucli antic en un centre comercial a l'aire lliure. S'hi està més aprop ara, amb les actuacions previstes?
«Crec que l'assignatura pendent es que ens creguem de debò que podem obrir-nos a altres mercats. Si podem arribar a aquestes expectatives, perquè no? Disposem de suficients recursos.»