La proximitat del núvol volcànic fa tancar la ruta aèria entre Barcelona i Astúries

A l'aeroport del Prat es cancel·len 261 vols amb destinació i origen de la vintena de països amb els espais aeris tancats

Lluny de remetre, el caos aeronàutic s'agreuja per l'extensió del núvol, que se situa a les portes del Pirineus. Com a mesura de prevenció, Aena va tancar ahir a la tarda la ruta entre Barcelona i Astúries, tot i que cap vol se'n va veure afectat. Sí que es van registrar nombroses cancel·lacions de vols que havien d'enllaçar amb algun dels 23 països europeus amb aeroports tancats. Es van suspendre 133 vols que havien de sortir del Prat i 128 que hi havien d'aterrar dels 645 previstos.

A l'aeroport es van registrar més cues que divendres de passatgers que tractaven de recuperar els diners dels seus bitllets. Les companyies, que estan obligades a retornar l'import dels bitllets, van oferir diferents opcions a banda de reemborsar els diners. Iberia, per exemple, permet endarrerir el viatge fins el dia 29 d'abril o més enllà, segons evolucioni la situació. Vueling ofereix viatjar al mateix destí durant un mes o canviar a un destí de característiques similars per viatjar durant una setmana. Les companyies aèries es van reforçar amb més personal i moltes tenen un dispositiu preparat per si la situació s'agreuja. Malgrat que els tràmits es poden fer per telèfon, molts passatgers van preferir desplaçar-se a l'aeroport aconseguir en el mateix moment una solució, ja fos en forma de diners o de bitllets per un altre dia. I en el cas dels que tornen als seus països d'origen, trobar una solució per poder viatjar. En una vintena de casos es va optar pel taxi per arribar als destins, malgrat que un trajecte de 2.000 quilòmetres pot costar 4.700 euros.

Un comitè en espera dels esdeveniments

R.M.B.

El comitè de crisi que es va constituir ahir a l'aeroport del Prat, per fer front als esdeveniments que podria produir l'arribada del núvol a Catalunya, està format per representants policials, de l'aeroport i de les companyies aèries. Així, l'integren el comitè directiu de l'aeroport, les forces i cossos de seguretat de l'Estat, els Mossos d'Esquadra, empreses que ofereixen l'assistència als passatgers i a aeronaus i representants de les companyies aèries a través de l'Associació d'Operadors de Companyies.

El Prat ha posat en marxa un operatiu per acollir aeronaus tant de passatgers com de mercaderies procedents de l'hemisferi sud. Un cop els avions aterressin, els passatgers podrien ser traslladats per carretera als seus països d'origen, fonamentalment Alemanya i Holanda. El comitè de crisi s'ha coordinat amb Renfe i les empreses d'autobusos per buscar alternatives de transport destinades a aquells passatgers que estan de pas per Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.