La tuneladora rebenta el terra d'una nau industrial de Mas Xirgu, a Girona

L'escuma que deixa anar la subsoladora Gerunda va inundar una nau industrial a Mas Xirgu i va desnivellar-ne part del terra

A les vuit del vespre tocades, els propietaris de la nau industrial van rebre l'avís que les obres del TAV havien afectat de ple les instal·lacions. La tuneladora funciona amb una escuma –formada per aigua, sorra i productes químics, entre d'altres– que permet foradar millor el terreny. Tot i que ara es treballa a més de 25 metres sota terra, el problema va ser que aquesta escuma va trobar una via d'escapament fins a la superfície, i va sortir a través d'una junta del terra de la nau. L'escuma va inundar la nau, i després tota la part del davant del carrer, i es va haver de recollir amb diverses cubetes. Mentrestant, empleats d'Adif i també de l'empresa, amb l'ajuda de familiars, anaven retirant el líquid que continuava brollant sense parar. En el moment de tancar aquesta edició, s'esperava que fes efecte la formigonada de les parets del túnel, i que així parés de sortir el líquid.

«S'ho havien mirat»

Empleats de l'empresa explicaven que fa pocs dies tècnics d'Adif havien anat a la nau per inspeccionar-la, per evitar qualsevol incident, i que els havien dit que podien estar tranquils que no hi hauria d'haver cap problema, i que la tuneladora encara trigaria dies a passar per sota. A més, divendres els havia arribat molt de material nou, i ahir el guardaven com podien al magatzem del costat, on hi ha els trenets turístics. També els preocupava el desnivell que l'escuma havia provocat en part del terra, que s'havia inclinat lleugerament.

D'altra banda, els responsables tècnics d'Adif van mirar el que havia passat, i un d'ells va explicar que «la inestabilitat del terreny és el que ha fet que hagi sortit l'escuma enlaire», i es mostraven sorpresos dels fets, pels estudis i les precaucions que es prenen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.