Infraestructures

Les explosions del túnel del TAV a Sarrià provoquen vibracions al barri de Fontajau i Taialà de Girona

Adif assegura que es controlen els moviments i que no són perillosos

El cap d'infraestructura del TAV, Mauro Bravo, admet que la proximitat dels treballs en l'execució del túnel de Sarrià de Ter provoca petits moviments, ja que les detonacions que s'estan fent a l'actualitat sota la muntanya del Puig d'en Roca es troben molt a prop del pou d'atac.

Bravo, però, tranquil·litza els veïns de la zona garantint que les molèsties pel soroll de les explosions i les vibracions «s'acabaran d'aquí a uns quinze dies, perquè l'obra es troba el seu tram final». En una reunió amb associacions de veïns de Girona celebrada aquesta setmana, el màxim responsable de la infraestructura del TAV va detallar que les explosions es fan tenint controls en els edificis més propers i que fins ara tots els nivells s'han situat dins dels límits permesos. També va demanar que els veïns que ho vulguin «se'ls instal·larà un sismògraf dins l'habitatge mentre durin els treballs». Tot i això, Adif diu que s'han fet explosions al túnel a menys de 15 metres sense afectació i que a Fontajau els habitatges més propers estan a uns 60. El túnel de Sarrià té una llargada de tres quilòmetres i s'executa per l'anomenat sistema tradicional i no amb tuneladora, com es fa a Girona.

«L'argument del pou és mentida»

L'enginyer especialista amb geotècnica i assessor de la plataforma del TAV de Girona, Santiago Cardenal, afirma que «l'argument que l'incident a la nau de Mas Xirgu va ser un pou o una fossa sèptica, com va dir Adif, és una mentida». Així ho va assegurar ahir en una reunió de la plataforma del TAV i l'associació de veïns Güell-Devesa que es va celebrar a la Fira de Girona. Segons Cardenal, la fuita de bentonita es va produir pels assentaments que provoca l'avenç de la tuneladora, i va recordar que ja ho havien advertit. L'enginyer subratlla el perill que suposa que la infraestructura passi per sota d'edificis en el segon tram i va qualificar de «temeritat» la proposta del projecte. Una cinquantena de veïns van assistir a la reunió en què la plataforma va reiterar els drets dels veïns per demanar indemnitzacions per les servituds que suposa el pas del túnel per sota dels seus habitatges. A més, van criticar el paper de l'Ajuntament, que consideren que «en cap cas està protegint els interessos dels ciutadans». Alguns dels assistents van demanar la possibilitat de fer accions més contundents que permetessin aturar les obres, fruit del neguit que suposarà el pas de la tuneladora per sota els seus edificis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.