Infraestructures

Endesa acaba la reparació de les línies malmeses durant la nevada abans del termini fixat

En principi els treballs havien d'haver conclòs l'1 de juliol

Tres mesos i mig han trigar els operaris d'Endesa a reparar la xarxa elèctrica malmesa, en uns treballs que han comportat la substitució d'unes 1.600 torres i suports elèctrics i la renovació de prop de 200 quilòmetres de cable. Tota la línia de mitjana tensió ja està enllestida i, des d'ara i fins a l'1 de juliol, es faran actuacions residuals a la de baixa tensió. Endesa ja ha començat a revisar la xarxa amb un helicòpter que pren imatges de les línies amb una càmera d'infrarojos per detectar si hi ha punts febles. Els treballs de reparació han costat 60 milions d'euros.

Endesa ha finalitzat les tasques fins i tot abans del termini que es va imposar, fixat per al proper 1 de juliol. «Gràcies a l'esforç de centenars d'operaris, ho tenim tot a punt per aquest pont de Sant Joan i complim el compromís adquirit amb els nostres clients», assegura el cap d'explotació de la companyia a la Catalunya Oriental, Jordi Vinyoli, que hi afegeix que «el sector turístic pot estar tranquil perquè la xarxa té les condicions de seguretat que es mereixen».

Durant els propers dies, els operaris se centraran a fer actuacions «puntuals» en punts de la xarxa de baixa tensió. «Es tracta de punts molt residuals que es poden comptar amb els dits de la mà; com ara, per exemple, algun pal de fusta que es troba en un camp de conreu i que encara no hem canviat per respectar que els pagesos facin la sega», indica Jordi Vinyoli.

1.600 torres i suports

En total, d'ençà de la intensa nevada, a les comarques gironines s'han tornat a aixecar 515 torres de mitjana tensió, i s'han substituït uns 1.100 suports malmesos a la línia de baixa tensió. Molts d'aquests, a les comarques costaneres del Baix Empordà i de la Selva. Les tasques de reparació, a més, també han suposat haver de renovar prop de 200 quilòmetres de cable. Per tornar a deixar tota la xarxa gironina a punt de solfa. Un dels llocs més complicats de reparar ha estat la zona de Castell-Platja d'Aro. «Més que res, perquè havíem de fer possible que els treballs no afectessin el subministrament, i malgrat els esforços, hi ha hagut talls», indica Vinyoli.

La reconstrucció de la xarxa, però, no només s'ha centrat en la part de torres i línia. També s'han hagut de tornar a obrir totes les franges de seguretat, moltes de les quals van quedar colgades pels arbres que havien caigut. «Hem tingut 40 equips, cap a 200 persones, destinades específicament a retirar la vegetació i l'arbrat», indica Vinyoli.

Reclamacions pagades

En total, la companyia va rebre cap a 37.000 reclamacions, entre clients domèstics, empreses i ajuntaments. Endesa informa que ja ha començat a pagar les compensacions. De moment, s'han ingressat cap a 3.000 reclamacions de particulars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia