Infraestructures

El TAV entre Figueres i París començarà a circular el dia 19

Renfe va anunciar que a partir d'avui ja es poden comprar bitllets

Les dues ciutats quedaran unides a encara no sis hores, gairebé la meitat que ara

A Figueres s'haurà de canviar per anar a Girona i Barcelona

El diumenge 19 de desembre Catalunya es connectarà amb Europa en alta velocitat ferroviària. Després del ball de dates de les últimes setmanes, Renfe i la francesa SNCF van anunciar ahir per separat el dia en què entrarà en servei el tram internacional del TAV entre Figueres i Perpinyà, acabat des del febrer del 2009. Així els estats espanyol i francès compliran la promesa que els primers trens circularien abans d'acabar l'any. L'anunci suposa la plasmació d'un projecte històric no només per la connexió amb França, si no perquè representa la fi de l'aïllament del sistema ferroviari ibèric, amb un ample de via diferent del d'Europa.

Cap a sis hores menys

Amb la posada en marxa del nou servei qui vulgui anar fins a París en tren directe s'estalviarà unes cinc hores i mitja de viatge. El trenhotel Joan Miró que ara cobreix el trajecte triga deu hores i quart per unir Figueres i París, mentre que el TAV de la SNCF farà el recorregut en cinc hores i quaranta minuts. Si se surt de Barcelona, el viatge es reduirà de les dotze hores a les set hores i quaranta minuts.

Inicialment, hi haurà dos trens diaris en cadascuna de les direccions, i faran parada a Perpinyà, Narbona, Montpeller i Nimes. Tot i això, el president de Renfe, Teófilo Serrano, no va descartar ahir incrementar-ne el nombre si la demanda ho requereix i hi ha acord amb l'operadora francesa, que és qui hi posa el servei. Renfe oferirà el servei entre l'estació de Figueres Vilafant i la de Barcelona, amb parada només a Girona i circulant per via convencional, de manera que els viatgers que vagin en el TAV puguin fer el transbordament a la mateixa andana. Els trens seran els nous combois que ja cobreixen els de mitjana distància entre Figueres, Girona i Barcelona, i el transbordament durarà entre 15 i 24 minuts. Pel que fa als bitllets, els preus entre París i Figueres oscil·len entre els 58 i els 109 euros per viatge en funció del tipus de bitllet que es compri, i entre els 63 i els 130 entre París i Barcelona. Els preus semblants al servei actual. A més, s'ofereix una tarifa de llançament de només 5 euros per anar de Figueres a Perpinyà o de 8 euros fins a Narbona per descobrir la nova connexió. Els bitllets es posaran a la venda avui, i Renfe només els vendrà per taquilla durant els primers mesos, mentre que la web de la SNCF ja els ofereix.

En l'acte de presentació ahir a Girona hi havia, a part de Serrano, el subdelegat del govern estatal, Francesc Francisco-Busquets, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que va destacar que “el cas de Figueres és excepcional a Espanya, és l'única ciutat que no és capital de província i que tindrà estació”.

Les mercaderies, a punt

Pel que fa a les mercaderies, a partir del 21 de desembre ja podran començar a circular en ample europeu des del port de Barcelona cap a França, ja que també es posarà en servei el tercer rail al Vallès i entre Girona i Figueres. Renfe programarà quatre trens per setmana, que podran tenir més longitud i anar més ràpid gràcies en part a les cinc hores que s'estalviaran en canvi de vies.

LA XIFRA

20%
és l'augment
que Renfe espera respecte als nivells d'ocupació actuals en els trens cap a França

LA FRASE

Aquest és el primer pas en la connexió internacional que esperem per a final del 2012 o inicis del 2013
Teófilo Serrano
president de renfe

LA DATA

21.12.2010
és el dia
que començaran a circular els trens de mercaderies des del port de Barcelona cap a França pel tercer rail
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.