Infraestructures

Pagans es compromet a fer un fòrum ciutadà sobre el TAV

L'alcaldessa de Girona també proposa fer una audiència pública anual i convertir els centres cívics en punts d'informació

Unes 200 persones fan que quedi petita la sala annexa de l'auditori i critiquen la gestió del projecte

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, es va comprometre ahir a convocar un fòrum ciutadà per donar informació sobre les obres del TAV. Pagans responia així els retrets i crítiques que veïns, associacions de veïns i entitats impulsores van reiterar en la celebració de l'audiència pública sobre el TAV, en què van assistir més de dues-centes persones, que van fer que quedés petita la sala annexa a l'auditori que es va triar per a l'acte. El fòrum ciutadà estaria obert a les associacions de veïns de la ciutat, així com a les entitats cíviques de la ciutat que expressessin la voluntat de participar-hi. La proposta va ser en ferm i ho demostra que Pagans ja va indicar el mes de març per fer-ne la convocatòria, a més de proposar que posteriorment es convoqui de manera trimestral.

La màxima responsable política de la ciutat també va establir el compromís que cada principi d'any es convoqui una audiència pública perquè tota la població pugui conèixer i preguntar sobre el projecte del TAV, així com el tram subterrani del tren d'alta velocitat i l'enderroc del viaducte. Pagans contestava així Jordi Navarro (CUP), representant de les entitats impulsores de l'acte d'ahir, que li va reclamar “més transparència i més diàleg, així com més capacitat de lideratge”.

Més propostes

Pagans també va adquirir el comprimís de convertir els centres cívics de Girona en un punt d'informació, i per això s'escollirà un dels treballadors perquè pugui penjar tota la informació que es vagi coneixent en aquests punts destacats i socials dels barris, així com fer arribar la informació a la federació d'associacions de veïns i les associacions de veïns dels diversos barris. L'Ajuntament gironí també donarà més suport a qui reclami compensacions a Adif quan se senti perjudicat, i farà més esforços per fer un programa televisiu a Televisió de Girona.

Èxit i retrets

Més de dues-centes persones van superar les expectatives dels organitzadors i va caldre habilitar una altra sala perquè se sentís el que es deia a l'audiència, perquè una quarantena de persones es va quedar fora la sala. Els assistents van acabar fent 27 preguntes sobre les obres i qüestions relacionades que van palesar els retrets de molts veïns per la falta d'informació, així com pels dubtes sobre la defensa del consistori als interessos dels ciutadans. En aquesta línia, es va manifestar Martí Carreras, que va intervenir en nom de les entitats impulsores, en un acte que va moderar Josep Maria Terricabras. Des de l'oposició, el PP va demanar consens i unió per un projecte com aquest i CiU va trobar a faltar autocrítica del govern i va demanar posar la informació al davant de tot.

LES XIFRES

27
preguntes
van fer les més de 200 persones que van assistir a l'audiència pública.
3
mesos
va ser la periodicitat que va proposar Pagans per convocar l'audiència.

Servituds pel pas del túnel

Anna Pagans va revelar, en resposta a una de les preguntes, que des de fa una setmana l'Ajuntament de Girona té un esborrany sobre les servituds per als propietaris dels pisos que es troben just sobre la trama del túnel subterrani. L'alcaldessa va reconèixer que després de molts mesos d'haver fet la petició a Adif van rebre l'esborrany fet per enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre quines servituds pot comportar en futures obres o projectes arquitectònics el fet de trobar-se sobre el túnel. L'informe ha de servir per clarificar aquest punt que els veïns sempre han vist amb preocupació amb vista al futur. Pagans va explicar que ara els serveis tècnics del consistori estan estudiant el document per poder-ne veure les possibles afectacions i es va comprometre a explicar-ne el contingut i les conclusions un cop es coneguin. El fins fa pocs dies regidor d'Urbanisme, Joan Pluma, sempre havia manifestat en reunions amb veïns afectats que el túnel no suposava cap servitud més enllà que els projectes havien de disposar del vistiplau d'Adif. Pluma també havia afirmat que tot allò que es preveia en el pla general actual es podia continuar fent encara malgrat el túnel que passarà sota els pisos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.