Infraestructures

infraestructures

La tuneladora del TAV supera la Pedrera i perfora a la major velocitat fins ara

És a només tres carrers del d'Enric Granados, on farà l'última parada de manteniment

A la velocitat actual acabaria la perforació abans de l'estiu

La tuneladora del tren d'alta velocitat (TAV) de Barcelona ha deixat endarrere la Pedrera de Gaudí i ja és sota el passeig de Gràcia, a un ritme de perforació diària superior al dels trams realitzats fins ara. Si aquest ritme es mantingués uniforme, i comptant que l'única parada de manteniment pendent durés un mes, l'excavació subterrània podria acabar a l'entrada d'estiu, força abans de les previsions de màxims que feien els responsables de Foment en començar el túnel a la Sagrera. Cal deixar clar, però, que per això caldria que la perforació no trobés cap imprevist en els propers mesos. De moment, la tuneladora Barcino és a només tres carrers del d'Enric Granados, el pou on farà la darrera parada de manteniment abans d'enfilar els deu últims xamfrans del carrer Provença fins a Entença, la destinació final on serà desmuntada i extreta a la superfície pel tram de túnel entre pantalles que s'hi està construint. Barcino ja ha construït 3,2 quilòmetres de túnel des de la Sagrera, gairebé dues terceres parts del recorregut i n'hi falten 1,8. Està treballant a la major velocitat mitjana assolida fins ara, no perquè hi hagi pressa, que no n'hi ha cap, sinó perquè el terreny és bo i homogeni. Va superar la Sagrada Família a un ritme mitjà de 26 metres perforats al dia i va arribar a la cruïlla de la Diagonal amb Provença a un ritme de 16 metres diaris. En el tram actual excava 28,5 metres cada dia i ha arribat a una velocitat de fins a 43 metres en un dia tot i haver fet algunes parades puntuals per canviar eines de tall en condicions hiperbàriques. Evidentment, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) no dóna cap termini d'arribada ni a Enric Granados ni a Entença per la lògica cautela.

Només es confirma que els mesuraments no registren cap afectació ni a l'estructura de la Pedrera ni al terreny. Els resultats són millors que els que inclouen els estudis previs pel que fa als assentaments del subsòl al pas de la tuneladora, en tots els casos inferiors als dos mil·límetres.

LA XIFRA

1.846
metres li queden
per perforar al subsòl de l'Eixample fins al pou d'Entença, on acabarà la feina i serà desmuntada
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.