Infraestructures

L'empresari i l'alt càrrec de GISA detinguts per corrupció, lliures pels pèls

El fiscal anticorrupció va demanar presó incondicional i incomunicada per cinc dies

Jordi Vergé i Joan Mozo es neguen a declarar davant la jutgessa

El jutjat número 5 de Barcelona, que estava de guàrdia i que també és el que instrueix la causa de la trama de corrupció a l'entorn de l'empresa pública GISA, va deixar ahir en llibertat sense fiança Jordi Vergé Heredia, gerent d'obres de carreteres de Girona de GISA, i Joan Mozo Llambi, veí de Palafrugell i alt càrrec de l'empresa Rubau Tarrés SL, detinguts per la Guàrdia Civil en relació amb un delicte de suborn i alteració del preu en concursos i subhastes públiques.

Vergé i Mozo es van negar a declarar davant la jutgessa, igual que havien fet anteriorment quan els va intentar interrogar la Guàrdia Civil, i el fiscal anticorrupció va demanar que se'ls apliqués la mesura de presó incondicional i incomunicada per un període de cinc dies. Però finalment la jutgessa va deixar-lo lliures tal com van demanar els lletrats Carles Monguilod (que defensa Mozo) i Francesc Jufresa (que defensa Vergé). Monguilod va voler remarcar ahir que la negativa a declarar del seu client no respon a cap voluntat d'amagar res a la justícia, sinó que es tractava d'una mesura d'evitar duplicar les tasques judicials ja que, en estar en secret de sumari la causa, el seu client hauria de tornar a declarar quan s'aixequi el secret encara que declarés ara. Monguilod va plantejar a la jutgessa que, si la negativa a declarar s'hagués interpretat per part de la jutgessa com una obstrucció o no col·laboració amb la justícia, en lloc del dret constitucional que és, el seu client hauria donat explicacions ahir mateix. I es va poder acollir al dret a no declarar. “Rubau Tarrés no s'ha d'amagar de res”, va sentenciar Monguilod a la sortida del jutjat.

Vergé i Mozo són els únics que ahir van veure de prop l'entrada a la presó però no pas els únics implicats en la suposada trama d'empresaris que se sospita que es posaven d'acord per repartir-se l'execució d'obres de carreteres a Girona, durant el període 2007-2010 quan GISA depenia del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, de l'exconseller Joaquim Nadal.

Aquesta setmana la Guàrdia Civil també va detenir a Girona Xavier Esgleas Tarifa i Anna Sánchez Soldevila, dos càrrecs de Construccions Rubau, una altra de les grans empreses constructores gironines. També va passar per la comandància i va ser detingut Josep Carrer Martín, mentre que Josep Maria Tarrés Cerbino va ser interrogat com a imputat. La Guàrdia Civil no ha descartat fer més detencions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.