Infraestructures

infraestructures

Foment evitarà prioritzar l'eix mediterrani per sobre el pirinenc

Foment diu que defensarà igual la travessia dels Pirineus i l'eix atlàntic, i Ferrmed avisa que seguirà la pressió

El ministeri de Foment té previst demanar a la Comissió Europea que inclogui en la llista d'eixos ferroviaris prioritaris per a Europa la travessia dels Pirineus, l'eix Atlàntic i el corredor Mediterrani. “Tots tres són compatibles, tots tres són prioritaris”, va insistir ahir el director general de Transport Terrestre de Foment, Manel Villalante, en un acte sobre el corredor mediterrani a la seu de les institucions europees a Barcelona. El ministeri vol que els tres eixos entrin en les prioritats europees, que es decidiran entre el maig i el juny i marcaran els projectes que obtindran fons de la UE. “En una longitud semblant als Pirineus, els Alps tenen nou passos transfronterers en ample de via internacional; demanar-ne tres no sembla una cosa desmesurada, perquè cadascun d'ells respon a tràfics i necessitats diferents”, justificava. Preguntat per si la crisi pot acabar afectant l'execució del corredor mediterrani, Villalante es limitava a apuntar que “la situació econòmica afecta la programació d'infraestructures de totes les administracions, però ara no es discuteix això”. El 2004, quan es van establir les prioritats de la xarxa ferroviària europea, no s'hi va incloure l'eix mediterrani i ara Foment vol fer-ho, però no davant dels altres dos projectes.

El secretari general del lobbie Ferrmed, Joan Amorós, ja el contestava ahir mateix, ja que tem que això es tradueixi en un 'cafè per a tothom' i el corredor mediterrani perdi oportunitats de finançament. És per això que, des d'ara i fins a l'estiu, avisa que no afluixaran la pressió al govern estatal i a la Comissió Europea per aclarir que l'eix mediterrani -en el qual viu el 29% de la població i genera el 31% del PIB de tot l'Estat- es prioritzi per sobre de la travessia transpirinenca. Amorós, que té previst reunir-se amb el ministre José Blanco el 16 de març a Barcelona, també alertava que és molt important que el corredor arribi fins a Algesires i no es quedi sols a Almeria. Pel seu cantó, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, lamentava l'“error” de no incloure abans l'eix entre les xarxes essencials. “Si la recuperació econòmica és tan lenta és també perquè no s'han prioritzat bé les inversions”, lamenta. Durant la jornada es va anunciar que 15 eurodiputats i 30 tècnics visitaran Catalunya entre el 16 i el 18 de març, a petició dels eurodiputats catalans, perquè coneguin els potencials beneficis del corredor sobre el terreny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.