Infraestructures

Endesa assegura que una nevada tindria avui menys efectes

Diu que la renovació de part de la xarxa ha permès millorar-ne la qualitat

Aquest 2011 es faran quatre noves línies d'alta tensió

Si avui tornés a fer una nevada com la del 8 de març de fa un any les conseqüències, com a mínim les elèctriques, no serien les mateixes. Així ho assegura Endesa, per qui la renovació de la xarxa feta arran de l'episodi més les noves infraestructures que s'han de posar en servei evitarien la caiguda de moltes torres. Segons el director de la companyia a les comarques gironines, Francesc Vizcaíno, “ara s'està més preparat per actuar si surten incidències, i per tant no hi hauria tantes avaries com fa un any”.

El motiu és sobretot l'estat en què van quedar les línies de la part més afectada pel temporal, que van obligar a refer bona part de la infraestructura. Arran de l'apagada, primer es van buscar solucions provisionals per garantir el subministrament elèctric sense grups electrògens. Tot seguit es va procedir a reparar tota la xarxa malmesa, una operació que va acabar el 30 de juny tal i com marcava el calendari que havia estipulat la Generalitat. Aquesta reparació es va fer seguint la normativa vigent, més garantista que la que estava en servei quan s'havien construït bona part de les línies. Per tant, les torres i els seus suports s'han de fer amb criteris més resistents ara que no pas anys enrere. Tal com afirmava ahir Vizcaíno, “la xarxa està perfectament recuperada, i fins i tot en millors condicions, perquè s'ha dissenyat tenint en compte els nous procediments. A més, i evidentment, la reposició sempre és millor que no pas la infraestructura que es canvia”. Pel responsable d'Endesa, aquest no és tampoc cap fet excepcional, perquè la qualitat del servei elèctric sempre avança, i per tant les línies més noves incorporen millores substancials respecte a les més antigues. Les línies d'alta tensió –a 132 i 110 kV– més afectades van ser les que van de Juià a Fonteta, la de la vall del Llémena o la que subministra al sud de la Selva marítima. La destrossa va ser molt més generalitzada en la línia de mitjana i baixa tensió, sobretot a la Selva, el Baix Empordà i el Gironès. La reparació de tot plegat va superar un cost de 60 milions d'euros.

Tot i la millora de les condicions de la xarxa, des d'Endesa s'insisteix que les condicions de la nevada del 8 de març van ser excepcionals, i que, si bé s'ha guanyat en solidesa, també es va posar de manifest que calen noves infraestructures per garantir millor el servei.

Noves línies en marxa

De fet, la companyia va anunciar ahir que per reforçar més la xarxa, aquest 2011 començarà la construcció de noves infraestructures elèctriques planificades des de ja fa temps. Seran diversos projectes. El primer és la nova línia de 132 kV en els trams Bescanó-Sant i Bescanó-Olot, dependents de la subestació de Bescanó que permetrà transformar a aquesta tensió l'energia provinent de la línia de 400 kV. De fet, i segons les previsions amb què compta la companyia, la subestació de la MAT a Bescanó hauria d'entrar en funcionament aquest mateix any.

El segon projecte és el de la línia de 132 kV entre Olot i Figueres passant per Serinyà i Santa Llogaia d'Àlguema. Segons Endesa, aquesta és “una infraestructura vital per reforçar el servei a la demarcació”, particularment a l'àrea urbana de Figueres. I finalment, hi ha la línia de 110 kV entre Juià i Bellcaire, que ara mateix és el projecte més endarrerit i que es troba encara en fase de tramitació. Totes tres línies tindran un cost de 20 milions d'euros, un 40% dels 50 milions que Endesa assegura que invertirà aquest any a les comarques gironines. A part, l'elèctrica va explicar que està impulsant la reducció de la compactació d'algunes línies de la xarxa de mitjana i baixa tensió. Això significa separar línies que segueixen un mateix recorregut en suports diferenciats, ja que asseguren que així el sistema queda més reforçat davant de catàstrofes naturals com la nevada, i es reduirien els efectes sobre la xarxa si caiguessin algunes de les torres.

Obres pendents

A part d'aquests tres projectes, ja en obres o bé en fase avançada de tramitació, n'hi ha dos més de pendents que comenci a funcionar la línia de 400 kV. En primer lloc, es tracta de la línia de 110 kV, entre Tordera i Riudarenes, de doble circuit i entre Riudarenes i Sils, que estan a l'espera que es faci la subestació de la MAT de Riudarenes. I en segon lloc, la repotenciació dels tres circuits de 132 kV de les línies entre Juià i Santa Llogaia; Llançà i Santa Llogaia; i Figueres i Santa Llogaia, pendents en aquest cas de la subestació de Santa Llogaia, on s'acabarà precisament el tram soterrat de la MAT. Aquests dos projectes haurien de millorar i garantir el subministrament a les comarques de l'Alt Empordà i la Selva.

LA FRASE

Ara estem més preparats per actuar si surten incidències i no hi hauria tantes avaries
Francesc Vizcaíno
director d'endesa a girona
08.03.10
Va ser el dia
en què es va produir el temporal de neu, que, acompanyat de vent molt fort, va causar els danys.
60
milions
d'euros és el que van costar tots els treballs per reparar la xarxa elèctrica.
200
quilòmetres
de cable és el que Endesa va haver de posar de nou per la nevada.
50
milions d'euros
és el que es gastarà aquest 2011 Endesa a les comarques gironines.
4.000
torres
són les que van caure a la demarcació en línies de baixa, mitjana i alta tensió.

Les necessitats dels ajuntaments

Els ajuntaments van ser la gran veu crítica durant la gestió de l'apagada. Es van queixar de manca d'informació i que, quan aquesta arribava, era contradictòria. A més, van assenyalar Endesa com a principal culpable al considerar que les línies no eren suficientment fortes com havien de ser per suportar episodis d'aquesta mena. Des de la companyia s'explica que un cop es va resoldre l'estat de la xarxa, s'ha parlat amb tots els ajuntaments per veure en quins punts es podia millorar, i Vizcaíno assegura que ara la relació “és bona o molt bona” amb tots ells. Entre els temes que s'estan analitzant, hi ha per exemple el de millorar la comunicació, i també el d'estar preparats davant situacions com aquelles. En aquest sentit, estan posant en comú els plans d'emergència, o els espais on cada consistori considera que cal posar grups electrògens en cas d'emergència i quines serien les principals prioritats de subministrament. També es vol impulsar la informació cartogràfica, per conèixer al detall on és cada instal·lació elèctrica i quina zona alimenta, així com la ubicació dels edificis i equipaments considerats estratègics.

S'han resolt un 85% de les indemnitzacions

Segons explicava ahir Endesa, fins ara ja s'han atès les aproximadament 46.000 peticions d'indemnització que van demanar particulars i empreses. D'aquestes, un 85% ja s'han resolt, i ara només queda fer-ho en les que eren més complexes o bé més difícils de comprovar, pendents dels peritatges. Malgrat que l'expedient obert per la Generalitat va desvincular la companyia de qualsevol responsabilitat en la caiguda de les torres, Francesc Vizcaíno va afirmar ahir que “vam decidir tirar-les endavant, perquè era un tema de responsabilitat social, tot i que va ser una causa de força major”. Els particulars podien optar a un màxim de 750 euros, en funció dels dies que es van estar sense llum. De fet, a l'agost passat, un terç dels abonats que havien presentat reclamació ha havien cobrat. L'Estat també va obrir línies d'ajut, permetent a empreses i autònoms sol·licitar una moratòria en quotes de la Seguretat Social.

Avís de neu en cinc comarques gironines

Jordi Nadal

El servei meteorològic de Catalunya va emetre, ahir, un avís per la probabilitat de nevades en cinc comarques gironines al llarg del matí d'avui. En concret, es preveu un risc “probable” de nevades (probabilitat entre el 30% i el 70%) al Ripollès, la Garrotxa i la Selva, i un risc “possible” (entre el 10% i el 30%) al Pla de l'Estany i el Gironès. Segons el servei meteorològic de Catalunya la cota de neu a les comarques gironines podria situar-se als 400 metres i podria arribar a acumular fins a dos centímetres de neu en cotes superiors als 500 metres. A la resta de comarques catalanes amb risc de nevades, la cota seria al voltant dels 600 metres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.