Infraestructures

L'hospital no serà transfronterer per als nadons i els morts de l'Alta Cerdanya

El diputat nord-català de la Cerdanya i el Capcir François Calvet ha evocat amb Nicolas Sarkozy les barreres administratives estatals per als futurs pacients de ciutadania francesa

El diputat nord-català de la circumscripció de l'Alta Cerdanya i el Capcir François Calvet s'ha entrevistat amb Nicolas Sarkozy, després que els ministeris de Justícia, Afers Estrangers i Interior de l'Estat francès han refusat de fer cap tipus d'excepció administrativa amb l'hospital transfronterer de la Cerdanya, ja que “està situat en territori espanyol”. El president de la República ha assegurat al diputat del seu partit, la UMP, que “era possible de trobar solucions a aquest problemes”, sense prendre cap compromís concret.

Calvet afirma que el projecte de l'hospital transfronterer avança “normalment” i que l'obertura es farà, “tal com era previst, el juliol del 2012”. El tema de la formació i l'estatus legal del personal de ciutadania francesa “ja ha estat solucionat de manera satisfactòria” i que el que queda per solucionar són els temes “dels poders régaliens de l'Estat”, o sigui, les qüestions de “nacionalitat i sobirania territorial”.

Naixences, morts i gendarmes

Un nadó de pares de ciutadania francesa que neixi a l'hospital transfronterer, situat a Puigcerdà, no podrà ser declarat en el municipi de residència dels pares, ja que oficialment haurà nascut a l'estranger. Haurà de ser declarat al consolat francès de Barcelona, en el termini de trenta dies, perquè la seva ciutadania francesa sigui reconeguda. Durant tota la seva vida, però, aquestes persones nascudes a Puigcerdà seran considerades com a nascudes a l'estranger, encara que visquin a pocs quilòmetres de l'hospital, i els seus extractes de naixement no podran ser fets per cap ajuntament, sinó que els hauran de demanar a Nantes, on està centralitzat l'arxiu de naturalitzacions i de francesos nascuts a l'estranger. El diputat nord-català proposa “que una delegació de l'estat civil francès pugui ser present a l'hospital”. Aquesta proposta ha estat desestimada a París.

En el cas d'un ciutadà francès que mori a l'hospital transfronterer, el seu cos haurà de passar per tots els tràmits d'un transport internacional de cadàvers. No podrà tornar a l'Alta Cerdanya si no és dins un taüt de plom o de zinc, sense possibilitat per a la família de veure el cos ni d'incinerar-lo.

Un tercer problema, segons François Calvet, serà “la impossibilitat per a la gendarmeria francesa d'intervenir en el recinte de l'hospital” en el cas que persones hospitalitzades “després d'un accident de trànsit, per exemple” hagin de ser interrogades o “s'hagi de fer una presa de sang” en el marc de les investigacions policials. El Ministeri de Justícia francès ja ha fet saber al diputat que “no hi ha cap possibilitat d'intervenció d'oficials de policia judicial francesos en territori estranger”. El Ministeri d'Afers Estrangers francès havia promès, l'octubre del 2009, la creació d'un “grup de treball especific per estudiar amb els seus homòlegs de Madrid aquests temes transfronterers”. Aquest grup que mai no ha estat constituït.

El diputat Calvet confia que el vistiplau del president Sarkozy a les seves propostes “desbloquejarà” totes aquestes inèrcies administratives que fan perillar el caràcter veritablement transfronterer del futur hospital de la Cerdanya.

Agrupació Europea de Cooperació Territorial

L'hospital transfronterer de la Cerdanya és, en l'àmbit administratiu, una AECT (Agrupació Europea de Cooperació Territorial) un ens jurídic promogut per la Unió Europea per “fomentar la cooperació transfronterera transnacional i/o transregional”. El 19 de març del 2007 es va signar el principi d'acord per a la creació d'aquesta agrupació europea per part de Xavier Bertrand, ministre francès, i Marina Geli, consellera de la Generalitat, en presència del president espanyol José Luis Zapatero i el primer ministre francès Dominique de Villepin. Aquesta estructura inclou per part catalana el Departament de Salut de la Generalitat, el Servei Català de la Salut i l'Ajuntament de Puigcerdà, de l'Estat francès s'hi troba el Ministeri de Salut i l'Agència Regional de l'Hospitalització del Llenguadoc-Rosselló, i per part espanyola, el Ministeri de Sanitat. El 26 d'abril de l'any passat el president de la Generalitat, José Montilla, i la ministra francesa de Salut, Roselyne Bachelot, van signar a Puigcerdà el conveni bilateral que fa possible la construcció del primer centre sanitari transfronterer d'Europa. El cost global és de 31 milions d'euros, finançats en un seixanta per cent pels fons europeu de desenvolupament econòmic i regional (FEDER), el vint-i-cinc per cent per la Generalitat i el quinze per cent per l'Estat francès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.