Infraestructures

MONTCADA I REIXAC

Tancada al consistori per fer l'R-2 subterrània

Els dos exalcaldes i una quarantena d'exregidors es passen el dia a l'edifici de l'ajuntament

Pressionen Foment perquè el projecte de la línia de França s'inclogui en el pressupost del 2012

Una quarantena d'exregidors de Montcada, inclosos els dos exalcaldes que ha tingut el municipi, es van tancar ahir tot el dia a l'ajuntament com a mesura de protesta per reclamar al Ministeri de Foment que inclogui el projecte per fer subterrània l'R-2 en els pressupostos del 2012, tal com es va comprometre el secretari d'estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, l'octubre de l'any passat.

Poc abans de les nou del matí, els exedils es van anar concentrant a les portes de l'Ajuntament i abans d'entrar a l'edifici, el portaveu de la plataforma Tracte Just Soterrament Total, Jaume Relat, va llegir un text en què va recordar la feina feta pel consistori durant les últimes dècades per reclamar aquesta actuació. Relat va fer saber als actuals components del govern local que la plataforma –impulsada a principis del 2006 per exregidors– té “la força moral” per demanar-los que durant els pròxims mesos multipliquin els seus esforços perquè el projecte per fer subterrània la línia de França comenci a ser una realitat a partir de l'any que ve. Relat vol que el govern sigui ara “la locomotora” de la reivindicació i li va demanar que faci un “sobreesforç”.

L'alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), diu que el govern dóna suport a aquestes mobilitzacions perquè s'està reclamant “un projecte de ciutat”llargament reivindicat, i afegeix que de moment el projecte de l'R-2 encara està dins dels terminis fixats per Foment a finals del 2010. Pérez, però, admet que la constitució de la comissió de seguiment a què es va comprometre Morlán seria “un pas clau” per fer realitat la demanda montcadenca. L'alcaldessa insistirà avui, en una reunió, al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, en la importància del projecte.

L'exalcalde Josep Maria Campos (1979-1998) recordava ahir que Montcada perdrà l'oportunitat de fer realitat la seva demanda si la tuneladora del Tren d'Alta Velocitat marxa després de fer l'actual túnel. César Arrizabalaga (1999-2010) diu que després dels compromisos adquirits per escrit, Montcada “no pot esperar més” i que és l'hora “de fer força”.

Poc després de les nou del matí, els exregidors van entrar al consistori i van fer seu el vestíbul de la primera planta. Envoltats de pancartes i cartells que exigien la materialització d'aquesta demanda històrica, van ser-hi fins poc després de les set de la tarda. A aquella hora van sortir en comitiva fins a l'edifici de la Casa de la Vila –on se celebren els plens municipals– i van fer sentir una vegada més les seves exigències. La plataforma alerta que si els mesos passen i el projecte per fer subterrània l'R-2 a Montcada no avança, en radicalitzaran les protestes. Algunes de les accions plantejades són manifestar-se a Barcelona i Madrid, i fins i tot tallar el trànsit de les vies de comunicació que creuen el municipi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.