Infraestructures

sort

FGC paga per Espot i Portainé el doble del que costaven el 2007

El govern diu que ho fa per garantir la continuïtat de l'esquí al Pallars Sobirà

Setze milions d'euros. Aquest és el preu que pagarà Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a l'Institut Català de Finances (ICF) per la compra de les estacions d'esquí d'Espot i Portainé. L'ICF havia obtingut la titularitat de les dues estacions en veure la fallida econòmica dels dos complexos. El 2006 es va quedar Portainé per 3,5 milions d'euros, i el 2007, Espot per 4,5 milions.

Així, amb l'operació l'ICF ha fet un negoci aparentment rodó, ja que recupera amb escreix l'operació de rescat realitzada en el seu moment, i treu del seu passiu l'explotació d'unes estacions d'esquí que generaven unes pèrdues anuals que el govern de la Generalitat ahir es va negar a detallar. En l'operació, l'ICF també es desprèn d'un alberg i d'un hotel. El govern ha justificat el preu per les inversions realitzades a les estacions els darrers anys i perquè “tindrà un cost zero” per a la Generalitat, ja que tots dos organismes són de l'administració catalana.

FGC és ara qui assumeix la càrrega de mantenir i redreçar econòmicament les dues estacions pallareses. El secretari de govern de la Generalitat, Germà Gordó, va explicar ahir que la iniciativa havia sorgit arran del “neguit” dels alcaldes i la societat civil del territori pel futur de les dues estacions. Per donar-hi resposta, el govern ha confiat a FGC les estacions perquè ja tenia acordat que la millor opció era el traspàs cap a FGC, ja que l'empresa ferroviària té experiència en la gestió d'estacions d'esquí (és la propietària de Vall de Núria i La Molina). Ara, FGC realitzarà un inventari exhaustiu de les dues estacions i a finals d'octubre presentarà un pla d'inversions.

A l'aire ha quedat l'actual adjudicació de la gestió a Gran Pallars, una societat participada per empreses de la zona, ajuntaments i la família andorrana Viladomat, propietària de Grandvalira. El govern encara no s'hi ha reunit per negociar una possible rescissió de l'adjudicació o bé mantenir-la fins que s'esgoti, l'abril del 2012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.