opinió

C-31, una obra sobredimensionada

Aquests últims mesos hem pogut veure i patir les obres de condicionament i millora d'una carretera que ja formava part del paisatge del nostre territori. Hem pogut observar com un nou traçat sense sentit, completament sobredimensionat i gens adaptat al territori per on passa, parteix els camps de conreu i el Terraprim, i canvia completament el traçat de l'antiga carretera i el paisatge del seu entorn.

L'antiga carretera, amb un traçat que separava el Terraprim de la plana agrícola, necessitava un condicionament, però no calia ampliar-la de manera desmesurada, tal com s'ha fet, no calia la C-31 de la qual parlen a la ràdio, l'autovia del Maresme, ja que aquesta no és la nostra carretera, no és comparable ni amb volum de trànsit diari ni estacional. Per tothom és sabut que en aquesta via només hi ha volum de trànsit alt durant les èpoques d'estiu i, per tant, el projecte de millora ho havia de tenir en compte.

Ara ja en veiem les obres i poc hi podem fer. El moment d'intentar aturar-lo era quan aquest projecte es va sotmetre a informació pública, moment en què tots els que ens sentíem afectats havíem de presentar-hi al·legacions per tal que respectés l'entorn i fos un condicionament, no la construcció d'una autopista. Aquest moment ja ha passat. Alguns hi vam presentar al·legacions acollits a la campanya que va organitzar Salvem l'Empordà, però es veu que no vam ser suficients, no vam tenir prou força per poder aturar o canviar aquesta carretera tan sobredimensionada, aquesta destrossa de la nostra comarca. Tot i això, diverses entitats ecologistes, entre aquestes Salvem el Terraprim, han presentat un escrit de denúncia per mostrar el rebuig de la població envers aquestes obres. Tots els projectes passen per períodes d'informació pública quan gairebé ningú sap el que es vol fer ni ens imaginem la seva magnitud. Malauradament, és en aquest moment quan podem fer-hi al·legacions. En teoria, els ajuntaments, la Generalitat i tots els organismes públics han de preparar un procés de participació real en el moment en què treuen el projecte a informació pública; així, tots sabríem en què consisteix i podríem dir-hi la nostra. Com ja sabem, això no és ben bé així. Ells pensen que amb un anunci als diaris oficials i un munt de papers que només entenen els tècnics ja n'hi ha prou; això sí, després poden fer declaracions donant per suposat que la seva és l'opinió dels veïns.

Des de la plataforma Salvem el Terraprim pensem que això no ha de ser així. Els organismes públics han d'explicar el que s'està planificant al territori, ja que aquest és de tots i tots hem de poder decidir el seu futur. Ens preocupa especialment el cas del parc eòlic que es vol construir a les carenes del puig Segalar i la muntanya Gran de Ventalló. Només ens adonarem de l'impacte ambiental, paisatgístic, territorial i humà que tindrà aquesta central eòlica quan ja l'estiguin instal·lant i gairebé no hi puguem fer res. És ara el moment de dir-hi la nostra i som nosaltres els que hem de decidir. No podem permetre que ens passi un altre cas C-31. No podem permetre que els alcaldes de les nostres poblacions no ens escoltin i prenguin decisions sense tenir en compte l'opinió del poble.

Aprenguem dels errors i diguem-hi la nostra quan és el moment de fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.